Quantcast
Channel: SportsBloggen
Viewing all 70 articles
Browse latest View live

Fremgang og tilbakegang om hverandre

$
0
0
De siste ukene har vært litt som en berg- og dalbane. Men det er jo gøy å kjøre karusell, så da skal jeg vel ikke klage?

Siden sist, har jeg på konkurransefronten deltatt på noen av de lokale høydepunktene og begivenhetene i Follo; nemlig SkiLøpet og Årungen Rundt. Disse to fine løpene kommer som vanlig på sensommeren eller tidlig høst, men de virker begge å ha direktelinje til værgudene, for det er alltid sol og sommertemperatur når de arrangeres. Så også i år.

Dacapo i SkiLøpet


SkiLøpet er verdens største skiløp uten ski på beina. En solskinnshistorie, etter at løpegruppen SkiLøperne med Janicke Ekelberg som initiativtaker og frontfigur, ikke bare startet to løpegrupper (SkiJoggerne er den andre), men likegodt fant på at det kunne være kult å arrangere sitt eget løp. Dette skjedde for tre år siden, og i de to påfølgende årene har arrangementet vokst seg stort, til nesten tusen løpere med stort og smått, som satte farge på et Ski sentrum der det ellers ikke alltid skjer så mye. Men under SkiLøpet er det fullt liv og kjempestemning, ikke bare fra løperne, men fra tilskuere også. Folk heier faktisk! :-)

To av hovedpersonene i Ski; løpets primus motor Janicke
og fartsholder Roar, som skulle spille meg et lite puss... 

Og det er mang en profesjonell arrangør (les: idrettslag) som burde tatt seg en studietur til de glade amatørene i Ski for å lære hvordan et løp skal arrangeres! SkiLøpet må være noe av det bedre i Norge i så måte. En stor og innholdsrik goodie-bag, forholdsvis rimelig påmeldingsavgift (til og med lisensfritt, siden det ikke arrangeres av et idrettslag som pålegges skattlegging av NFIF), flotte premier med staselig premieutdeling, og altså mye liv og røre rundt om i løypen og i byen. Løypen var for øvrig lagt om. Den har ikke vært av de letteste før, og var det vel strengt tatt ikke nå heller, selv om omleggingen var bra og løpet er noe lettere nå.


Jeg er i ferd med å få opp dampen. Foto: Trond T. Hansen

For min egen del ble det dacapo fra i fjor, som igjen var dacapo fra det første året! Det vil si at jeg løp bra! Jeg følte at kroppen fungerte og responderte. Såpass bra faktisk, at jeg for tredje år på rad avgjorde en tett duell med en av mine forbilder på løpebanen, evigunge Svein Sølvberg, mannen som alderen ikke biter på, og som alltid pleier å slå meg. Men aldri i SkiLøpet, av en eller annen grunn. Heller ikke denne gangen. Og som i de to første løpene, kom vi side om side inn i den siste kneiken før det særdeles lette oppløpet i slakk nedoverbakke. Mitt favorittopppløp. Der er jeg ikke lett å hanskes med. Men, så var det resten da... For som i de to foregående årene, så måtte jeg heseblesende og en smule skuffet konstatere at jeg igjen kom noen små sekunder på feil side av 40-streken. Fra 40.02 til 40.06 til 40.10.... Og når løypen var litt (eller mye?) lettere, tilsier det tilbakegang, ikke fremgang... Hmmm...

Jeg jakter på ballongfører Tomter.... 

Det hjalp ikke at min gode venn Roar var ballongfører for 40-gruppen heller. Han dro fra meg fra start, men i det lette partiet etter 3-4 km mot Nordbykrysset og til den berømte da Vinci-broen, som for øvrig må flyttes(!), akselererte jeg og avanserte kraftig i feltet. Jeg lot beina bare løpe av seg selv... Men da jeg trodde at jeg var langt foran ballongen, så kom den plutselig sprettende forbi meg i løypens tøffeste parti. "Du er 13 foran 40-skjema!", ropte Roar i et forsøk på å oppmuntre meg da han sprintet forbi meg opp grusbakken, uten at noen andre klarte å følge ballongen hans heller... Det var da en liten trøst... For jeg hadde nå nesten innhentet Kondis-Runar, en kar jeg heller aldri slår, og trodde derfor at løpet mitt var godt. I stedet ble jeg litt utpsyket. Det er av sine egne man skal ha det, tenkte jeg, da Runar hang seg på Roar da ballongen passerte og begge skled stadig lenger fra meg....

...og her er han! Uforskammet lett i steget! Og dessverre langt foran meg.
Runar i rød singlet har også tilsynelatende litt småproblemer med tempoet her,
men han slo kraftig tilbake senere. 

Men no hard feelings, selvsagt ikke, jeg prøvde jo dessuten etter beste å utjevne farten og fikk etterhvert opp dampen igjen. Og i den sedvanlige sterke avslutningen var jeg ikke langt fra å innhente Roar, som for øvrig ble nummer to i klassen sin, som ballongfører! Og som løp på 40.02, altså helt på skjema, bare så det er sagt! Jeg ble også nummer to. Jeg klarte aldri å innhente Runar heller, som jeg i farten feilaktig trodde var i min klasse, men en ukjent kar som jeg aldri har hørt om, snek seg foran i klasse 50-54 år, med et par minutter... Men andreplass av 23 er jo bra! Og det var som sagt en strålende dag! Flere bilder fra løpet og dagen kan du se på Sportsmanden her!

Fornøyd, tross alt! 
Og alltid hyggelig å treffe mange kjente på løp. Her er det Sindre Torp,
som var en snartur hjemom fra sin tilværelse i Tromsø. Han løper
forresten bare fortere og fortere. I motsetning til meg... 

Nesten dacapo i Ås også


Helgen etter stod Årungen Rundt for tur på søndag. Jeg hadde i et anfall av overmodighet meldt meg på Gøteborgsvarvet et par dager før og sett at det gikk et 10 km seedingløp i Strømstad på lørdagen. Så planen var å doble. Men nå ble det aldri noen tur til Sverige. Jeg får finne et egnet seedingløp senere, så jeg slipper å starte bakerst av 50.000 løpere i mai. Men dermed stilte jeg jo med større optimisme og lettere bein i Falsenløpet Årungen Rundt, som det nå heter!

Jeg var sogar invitert dit av de hyggelige arrangørene med Harald Schytz i spissen, som ønsket at Sportsmanden skulle dekke løpet. Så hyggelig! Da kunne jeg jo ikke svikte dem, verken på den ene eller andre måten. Og da jeg i fjor helt overraskende gjorde mitt kanskje beste løp for året nettopp her, så satset jeg på dacapo og samme opplegg i år også; ingen oppladning, lave skuldre, lite oppvarming, rolig start, øke gradvis mot vending halvveis og så pøse på langs de lange, seige og ganske tøffe asfaltstrekkene opp mot mål i parken ved universitetet igjen. Planen var klar!


På´an igjen! Da er vi cirka en kilometer ut i Årungen Rundt. 
Trond var her også med kameraet. Godt jobbet!

Og som sagt, så gjort! I hvert fall nesten... Men kanskje skuldrene var litt vel lave og starten litt for rolig? Jeg avanserte imidlertid på ny på siste halvdel, og med et par kilometer igjen så jeg den velkjente og lette stilen til klasserival Bjørn Huso foran meg. Men det var langt frem, så jeg vurderte å gi opp det prosjektet. Skitt au, det kan utmerket godt være at han leder klassen, tenkte jeg, så da må jeg jo prøve å innehente han. Jeg formante meg selv til å holde oppe trykket, både i hodet og i beina. Og omtrent ved passering 10 av de 10,5 km løpet varer, så var Huso innhentet og forbiløpt.

Strategien min funket, for det viste seg at han ledet klassen, og dermed forsvarte jeg klasseseieren fra i fjor. Da får det heller være tilgitt at det var Huso som klatret opp på pallen og kunne motta publikums hyllest, etter feilaktig å ha blitt oppropt som klassevinner. Min tid var ikke blitt registrert... Men det ble raskt og greit rettet opp, og selv om jeg ble snytt for en sjelden klatretur på pallen, så var det en aldeles strålende dag i Ås. Gleden ble ikke mindre da Hanne kom fossende mot mål på en tid som var over fem minutter bedre enn i fjor! Snart tar hun meg også!!...

Hanne drar på (t.v.) og kan her juble for snart å
være i mål, et lite hav raskere enn i fjor!


Mange flere bilder fra Årungen Rundt her! 


For min egen del, var det nemlig tidsmessig tilbakegang i dette løpet også. Og Svein tok en knusende revansj og var langt foran meg i mål. Så selv om jeg med nød og neppe forsvarte klasseseieren i den utvidete 50-59-års klassen, så var tiden hele 1.40 dårligere enn året før. Og det ville altså bare holdt til 3.plass i klasse 60-69 år....

Og hvis også løypen i SkiLøpet var oppimot minuttet raskere enn i fjor, så tilsier dette at formen IKKE er der den bør være! For selv om jeg er blitt ett år eldre, så vil jeg jo ikke løpe saktere!....

RASKE MENN: Hyggelig trio fra SK Kraft. Selv hadde jeg lokket Øystein med muligheten til heder og ære...
Og det var nesten fullklaff for den trivelige Lier-karen. Han slo sogar den legendariske løyperekorden fra  1956!! Men måtte se en annen trivelig kar, Håvard Solberg, seks sekunder foran seg i mål. Junior ser ikke ut til å gremmes over det, han snek seg også opp på pallen... Tidlig krøkes!

Stockholm og Sjusjøen, here I come!


Så i et forsøk på å finne godformen, har jeg hatt et par fine turer til treningseldoradoet mitt på Sjusjøen. Så flotte forhold som i sommer og høst, har det sjelden vært. I hvert fall ikke over så lang tid. Så nå gleder jeg meg til høstferien og håper at været og føret holder seg en drøy uke til.

Men først blir det en tur til Stockholm! For på søndag stiller jeg forhåpentligvis i verdens største terrengløp; Lidingøloppet! De har sogar 50-års jubileum! Gjett om jeg gleder meg! Og gjett om jeg gruer meg? For dette er 30 knallharde og svært kuperte kilometer. Men Stockholm er jo uansett en fin by...

Det kommer sikkert noe om Lidingøloppet på bloggen litt senere, for de som måtte ha interesse av det... I mellomtiden ønsker jeg alle en god høstferie - hvis man er så heldig å ha ferie da - eller bare en god høst!


Ut på tur, aldri sur! Klar for nye eventyr, med ny, fin bag 
som takk for innsatsen i Årungen Rundt! Selv takk! 



Resultater SkiLøpet
Resultater Falsenløpet Årungen Rundt




Flott og flopp i 50-års Lidingölopp...

$
0
0
Lidingöloppet! Verdens største terrengløp. Løpet der Grete Waitz gjorde enda mer furore enn i New York Maraton, med hele 12 seire, hvorav 11 på rad! Som attpåtil hadde 50-års jubileum! 

Når også været var så nydelig at en skulle tro det var et sommerløp, og ikke på en høstdag i slutten av september, så kunne det vel ikke vært bedre? Rammen rundt løpet var med andre ord perfekt.

Joda, det VAR flott. Men dette er likevel langtfra noen solskinnshistorie...




Problemene startet allerede før avreise. For vi fikk litt logistikkproblemer med hotell og hund og reise. Det løste seg i siste liten, og løsningen ble å kjøre til den vakre øyen nordvest for Stockholm fredag kveld. Uten Mira, og uten hotell natten før løpet. For rommet som vi hadde fått beskjed om at var ledig, det var plutselig bare ledig på lørdag. Men vi kunne overnatte på madrasser på skoler og i en idrettshall, a-la Birken-opplegg, bare at dette var gratis! Noe å tenke på for ultrakommersielle Birken-arrangører...

Men vi kom så seint frem at vi endte ikke på en madrass heller, men bak i stasjonsvognen! Joda, vi kunne akkurat strekke ut beina og lå paddeflatt og overraskende bra, men litt vel hardt kanskje, uten madrass... Det ble imidlertid noen timers søvn, etter at vi ikke ankom Lidingö midt på svarte natten...



Vi våknet til fuglekvitter og gryende sol lørdag morgen. Ikke så verst dette! Vi hadde parkert strategisk en liten kilometer fra hallen med startnummerutdeling og etter at vi hadde inntatt en lett frokost i forsetet på bilen, kom vi oss etter hvert ned til startområdet, til tross for svært manglende skilting... Hmmm, er det ikke svenskene som er så flinke til å arrangere løp? Flere svensker spurte oss om veien... Start og mål er helt forskjellige steder også, og hva gjør vi med bagasjen? Det ordnet seg. Særlig fordi Hanne skulle i ilden på sin 15 km et par timer før jeg skulle løpe 30 km. Jeg ble selvsagt med henne til start, et par kilometer unna, både som coach, moralsk støtte og som fotograf.

Da starten gikk, løp jeg snarveien tilbake gjennom skogen og stod parat og knipset og heiet da hun passerte etter rundt 3 km. Hun så sprek ut. Så bar det tilbake til expo-området og videre til målområdet, over noen jorder og inn i skogen på andre siden, der Hanne skulle passere 11 km etter cirka 66 minutter, med skjema på 6 blank-fart i det kuperte landskapet. Hun kom lenge før, akkurat på timen, forbausende sprek i motbakken og ekstra oppildnet av heiaropene mine.


Feltet på 15 km kommer ut fra skogen. Hanne skimtes i bakgrunnen. 

Så bar det tilbake til målområdet, tidsnok til å klokke henne inn på 1.21.03. Kanonbra!

Jeg fikk rapport fra løpet og litt mer info om løypen, før ferden for andre gang gikk tilbake til startområdet. Et par km til med trasking, og såpass knapt med tid at siste bakkestrekket til start ble fin oppvarming med lett jogg, før jeg kontrollert ankom startstedet et par minutter før skuddet smalt. Da stod jeg oppstilt og klar i pulje 2. I "gamle dager" hadde jeg selvsagt stilt meg opp i fremste rad, nå fant jeg litt mer defensivt min plass bakerst i puljen. Jeg stod jo tross alt i pulje 2... Og glemte advarselen fra Hanne om at det var litt "Vasalopp-tendenser" med kø og kork da den brede startsletten snevret seg inn på en liten grusvei etter et par hundre meter.

Så de første kilometerne gikk en smule tregt med mye køløping. Jeg brukte sletter og flater til å avansere litt i ytterkant av feltet, men prøvde ikke å bruke for mye unødig energi på rykkeløping, selv om jeg fikk hvile hver gang vi kom inn i en bakke igjen og feltet automatisk ble "komprimert" og sakket farten. Slik gikk kilometerne, før det endelig ble litt mer plass til å kunne løpe i tilnærmet ønsket tempo. Lidingöloppet er altfor stort, tenkte jeg, her burde de gjort det de ikke burde gjort i Oslo Maraton, nemlig å ha maksgrense, funderte jeg videre.


Stor stemning etter en liten mil.

Men svenskene er jo ikke like opptatt av tid og stress som vi nordmenn, det viktigste er liksom opplevelsen og det å fullføre. Joda, vi har kanskje litt å lære der, mange av oss. Og bare for å ha sagt det, Lidingöloppet er et veldig flott løp og arrangement!

På de myke skogsstiene i lett småkupert terreng mellom 7-8 og 12-13 km hadde jeg min klart beste periode. Jeg FLØT avgårde, for ikke å si FLØY avsted mellom trærne og spratt forbi mange løpere. Dette gikk lekende lett! Enn så lenge...

Så dukket en ny utfordring opp, for jeg hadde fått problemer med tiltagende smerter under føttene og i tærne. Feilt skovalg!?.. Jeg som er så glad i mine Salomon Speedcross terrengsko... bare ikke i dag! Konkurranseterrengskoene mine hadde jeg glemt på fjellet, og arrangøren anbefalte selvsagt terrengsko i et terrengløp. Pokker ta, dette var ikke veiledning og et godt råd, men villedning, tenkte jeg. For dette er jo egentlig ikke noe terrengløp heller? Det er et grusløp, med litt enkelt terreng bestående av mykt barnålsunderlag og sogar litt asfalt. Helt feil med terrengsko her! Og nesten ingen andre løp med terrengsko heller.


Her løper vi på asfalt. Men flott var det. 

Tærne ble tiltagende verre og hindret nå et effektivt steg, og ikke minst la det en demper på løspgleden som nettopp hadde vært på topp. Søren også, jeg må stoppe og slakke opp på lissene, det var ingen vei utenom, dersom jeg skulle klare å fullføre uten å måtte gå til mål. Så på første drikkestasjon like etter "halvgått løp" stoppet jeg opp - og fikk jubel fra publikum og funksjonærer da jeg fortsatte et lite minutt senere.

Det ble litt bedre, men det var fortsatt vondt, særlig i nedoverbakkene, der jeg ellers løp fort. Taktikken var nemlig å ta det litt rolig i alle de små og store oppoverbakkene, og så bare rulle på og dundre i vei i nedoverbakkene, samt lange godt ut på de slakke nedoverstrekkene også. Dette hadde fungert perfekt, men nå slet jeg.

Ved passering like ved målområdet etter cirka 2 mil, ble jeg oppildnet av all publiken og av Hanne, som stod og heiet på meg. Joda, du er sterk! Jeg knyttet nevene og følte meg nettopp det. Men den siste milen som nå ventet, som innledes med bratte Gröstadbacken, er den desidert tøffeste. Den var tidvis brutal. Vondtene mine stabiliserte seg heldigvis til et levelig nivå, det vil si, jeg formanet meg selv til å fortrenge smerten og å fokusere på løpet. Men jeg var begynt å "få det"; de harde motbakkene tappet meg for krefter, beina begynte å bli blytunge og pusten var temmelig anstrengt - og jeg måtte i noen flere bakker. GÅ! Nei og nei. Og dermed ble det også vanskelig å komme i gang og finne rytmen igjen etterpå også.

Ser man godt etter, kan undertegnede sees midt på bildet. 

"HEJA NORJE!!!!" ljomet det plutselig fra en festglad gjeng med glass i hendene, som spratt ut rett foran meg og inn på begge sider av veien, da jeg passerte en hytte med svært så livlige tilskuere på et idyllisk strekk helt nede ved sjøen. Hvilken stemning! Jeg fikk nye krefter og gjorde et lite fremstøt igjen. Men kreftene tok atter slutt i neste lange, bratte og brutale bakke....

Snart bare 5 km igjen, da KJØRER jeg! Siste del av planen var klar. Det var bare det at det ikke var noen krefter igjen å "kjøre" med... Og omtrent samtidig kom vi inn i den lange og legendariske Abborbacken... Men kilometerne tikket i hvert fall langsomt nedover. Snart slutt på lidelsen.

"Bare 3 km igjen nå!" var det en dame som ropte. Igjen fikk jeg fornyet energi, helt til sidekvinnen repliserte at den hardeste bakken gjenstod!....

Hun hadde helt rett. For med snaue 2 km igjen kom vi inn i Karins Backe, en knallhard motbakke som hadde fått sitt eget navneskilt, og bakken som også avgjorde seierskampen i eliteklassen. Etioperen som ledet i 29 km, var nemlig ikke klar over hvor tøff denne bakken var. Det var derimot jagende Lewis Korir. Han hadde vunnet tre år på rad og visste hva som ventet, så han var rolig selv om han lå 20-30 sekunder bak lederen. Og avgjorde løpet i denne "mørdarbakken", til klar seier i mål....




Det ble ingen "klar seier" til meg. Ikke engang over meg selv. Jeg prøvde å løpe opp bakken, men måtte gi opp halvveis og gå resten. Og ikke nok med det. Nå tok krampene meg også. Med bare en liten kilometer igjen til mål måtte jeg ufrivillig støtte meg til et tre for å tøye hamstrings. Jeg kom i gang igjen, for like etterpå å se en relativt ung kar ligge livløs ved siden av løypen. Ambulansepersonell med seng med hjul var heldigvis akkurat kommet til og jeg håper inderlig at det gikk bra med stakkaren. Det så skummelt ut og var en påminning om at jeg kanskje var en vinner likevel, som kan fullføre denne type løp uten større problemer enn vonde føtter og verkende lår...

Et tøyestopp til var uunngåelig, før jeg plutselig var på det altfor lange oppløpet med altfor mange heiende tilskuere. Vanligvis nyter jeg slike øyeblikk, uansett hvor sliten jeg er. Nå var det en kamp for ikke å måtte stoppe for å tøye midt på målsletten... Det gikk med et nødskrik, men jeg var ikke noe vakkert syn der jeg haltet de siste hundre meterne og stavret meg over mål til slutt.

"Stakkars Frode, nå har han slått opp leggskaden" fryktet Hanne, som heldigvis glemte å ta bilder av det begrederlige synet som kom pingsende over målstreken... Men heldigvis, så var det altså "bare" kramper. Leggen holdt den! Positivt!!

Nei, det er ikke jeg som kommer her. Disse LØPER jo... 

Det ble en smule problematisk i "skiftesonen" etterpå også, med kramper som hogg til hver gang jeg prøvde å bøye meg litt, men med tålmodighet og litt tøying, så kom jeg meg i tørt tøy og på beina igjen til slutt. Og etter å ha ruslet tilbake til bilen - og senere på kvelden å ha inntatt svømmebassenget og det utrolig deilige varme boblebadet i den luskuriøse og nye relax-avdelingen på hotellet som vi omsider fant veien frem til - da var alt glemt! Og etter en fantastisk påfølgende buffet - så begynte planene allerede å kverne om en mulig reprise til neste år!....



Hotellet lå flott til på selve Lidingø. 


PS. Dagen derpå startet også veldig bra, med koselig tur med overraskende fine bein til Gamla Stan på hjemveien, før siste akt i vår dramatiske tur til Stockholm utspant seg. Midt på en seks- eller åtte-felts motorvei ut fra Stockholm sentrum, stod vi nemlig plutselig med flatt dekk. All bagasjen ut i veikanten, men reservehjul er jo gammeldags, og de nymotens lappesakene er ikke til å skjønne noe av. Så vi kjørte forsiktig med nødblink på flatt dekk til O`Learys - ja, den irske puben du vet - det vil si vi parkerte utenfor, og ventet innenfor, til det kom en fyr med enda mer moderne lappesaker enn det som fantes i bilen. Først laget han hullet i dekket større, så pjåtet han inn et stoff i dekket. Og vips, så var det tett og vi kunne kjøre videre. På eget ansvar riktignok, presiserte han gang på gang... Vi kjørte litt med hjertet i halsen de første milene, men da vi ettter hvert slappet av og senket skuldrene litt for mye, klarte vi å kjøre halvveis til Gøteborg før vi skjønte at vi var på villspor. Etter to ekstra timer gjennom øde svenske skoger, der vi krysset fingrene for at vi ikke måtte stoppe med flatt dekk igjen, kom vi omsider på rett kjøl på E18. Kl 01.30 var vi fremme og hjemme. Glade, trøtte og svært lettet over i det hele tatt å komme oss hjem i egen bil.

Undrenes tid er ikke forbi. Og en særdeles oppleveslesrik helg var over.

Når enden er god....



 Stockholm ,"the (running) capital of Scandinavia"!
En herlig by, med Gamla Stan som selve hjertet i byen
En stor kopp varm sjokolade hører med. 
Tid for refleksjoner... We'll be back!























Detaljer for spesielt interesserte:
Time
Time2:35:40
Behind (cat)+58:27
Pace (min/km)5:08
Speed (km/h)11.66
Starttime12:40:00
Place
Place (cat)2477
Place (race)2683
Place (gender)2476










Leg splits
TimeSplitBehind (category)Pace (min/km)Speed (km/h)Place (category)Place (race)Place (gender)
Stockby6:176:17+3:176:169.57408644954085
Ekholmsnäs28:1622:00+15:504:3912.88312733293125
Hustegaholm49:3321:17+25:444:4112.78262827722623
Fågelöudde1:13:1823:45+26:334:4512.62238225102380
Grönsta1:42:1028:53+37:305:2011.25241425612412
Abborbacken2:07:1225:03+46:465:2611.03234725102345
Prewarning2:34:1327:01+57:455:4410.45245026492449
Finish2:35:401:28+58:274:5012.40247726832476




Resultater på hjemmesiden




Hipp, hipp, hurra for Hytteplanmila!

$
0
0
Hovedpersonen feiret sin 10-årsdag med verdens største bollefest. Mens jeg feiret min lille revansje etter fjorårets fadese samme sted. Endelig fikk jeg vist for meg selv at jeg kan løpe en 10 km på godt under 40 minutter. Og Hanne feiret med sitt desidert beste løp noensinne! 

Er det her det er bursdagsfest?...  

Det var dekket til fest i Holehallen, eller hva den nå enn heter, hallen som ligger langt ute i skogen i Ringerike et sted, nesten helt for seg selv. Men som hvert år er vertskap for løpere i alle aldre og alle nivåer, en salig blanding av den ypperste eliten i Norge, og mosjonister av ymse slag. For å sitere fra den kjente nettavisen Sportsmanden sin reportasje fra løpet:

Den 10. jubileumsutgaven av Hytteplanmila ble en ny kjempesuksess. Det eneste problemet til løpet som startet i det små som et treningsløp for treningsgruppen Hytteplan Sport i 2004, er at det er i ferd med å bli FOR stort. For nå vil “alle” til den raske løypen i Hole i Buskerud for å avslutte sesongen med ny pers, og etterpå stille sulten med gratis boller og annen mat og drikke inne i hallen. Cirka 1850 var påmeldt til lørdagens løp.

 (Forfatter ukjent, hehe)

Det var MANGE folk inne i hallen i timen før start - og etterpå...  
Typisk for Hytteplanmila at "alle" aktive fra distriktet også stiller opp og tar i et tak.
Her er det ultra-Robert som tar en tørn med startposene. 

Selv var jeg med på bollefesten for femte gang, tror jeg. I fjor var jeg virkelig på hugget og lå an til mitt beste 10k-løp på svært lenge, etter å ha passert halvveis på 18.53 omtrent samtidig med et knippe kjente løpere som kom inn på lavt 38-tall. Men en akutt muskel- eller scenebrist eller noe annet faenskap endte med bråstopp og påfølgende halting og hinking til mål som rene Kenguru Kid på 1.07. Jeg fikk aldri noe godt svar på hva skaden egentlig var, men den ble slått opp et par ganger og hindret meg i å løpe før utpå nyåret, og også senere lå den og ulmet og gjorde sesongen 2014 vanskelig for meg.


LITT MIMRING: Sånn så jeg ut da Tommy Støa knipset meg der jeg spratt opp den siste brattbakken i fjor, på ett bein...
Nå var det tid for revansje, tid for å fullføre det jeg startet så bra på for ett år siden...

Men på sensommer og høsten har jeg kunnet trene bra og gradvis bygget opp formen litt etter litt. I hvert fall har jeg følt det sånn. For så å få den brutale sannhet servert midt i fleisen når tidene ikke viser den fremgangen jeg skulle ønske. Som før presisert, så har alderen selvsagt ikke noe med saken å gjøre! Annet enn at jeg kanskje trenger litt lenger tid på å komme i form, på å restiturere meg,... og kanskje på å løpe...?

Vel, tilbake til start. Hanne har også vært svært så løpssugen i det siste og gledet seg til endelig å skulle løpe en rask, flat 10 km som hun hadde hørt så mye om. Vi ankom i ganske god tid og i den nesten overfylte hallen traff vi mange kjente og spente løpere, som vanlig.

 
Vi hadde såvidt parkert bilen før vi traff på kjente, og Rolf var den første.
Litt senere, også han "riktig" kledd i gammel Hytteplantrøye, leverete han sin nest beste 10k ever,
på lavt 37-tall. Kun fantomløpet her i fjor var bedre...
Er det rart at folk valfarter til Hole? (Foto lånt av Arild Brådalen)
 

-I dag er det viktig å varme opp skikkelig, formante jeg Hanne i forkant, siden det kun var 5-6 grader, grått og ganske vått. Men regnværet skulle vente høflig til vi var midt i løpet, sa værmeldingen, og den fikk helt rett.

På forhånd hadde jeg advart om at jeg den siste halvtimen kunne bli litt fraværende, at jeg ville gå inn i min egen lille boble, eller konkurransemodus om du vil. Roar kommenterte da også etterpå at jeg hadde vært nærmest stille. Konsentrert, vil jeg heller kalle det. Men ikke verre enn at jeg fikk ønsket mange andre likesinnede lykke til, før jeg stilte meg opp i nest fremste startbås.

Roar i lyseblått åpnet behersket, men fløy avgårde på slutten til klar årsbeste på 36.47 etter negativ splitt.
En solid og fortjent oppmuntring etter at han også har slitt litt i år. 

Skuddet smalt og jeg fokuserte på å komme bra ut, finne flyt og rytme, og å løpe så fort og billig som mulig på den første, lette kilometeren. I fjor passerte jeg på 3.35, som er svært fort til meg å være. I år løp jeg helt uten klokke, da Polarklokken min ikke kan lades... På tide å erstatte den, kanskje. Men jeg er helt avslappet til dette, det kan faktisk være en fordel å ikke få negative tilbakemeldinger, slik det ofte blir når man tror at man skal løpe på tider fra gamle dager og glemmer at det ikke er mulig lenger. Så igjen valgte jeg altså å løpe kun på feeling.

Fase 2 er løypens mest kuperte del, skjønt det er ikke de bratte bakkene, men det er litt Toscana-like med slakke koller som skal forseres fra 1-3 kilometer. Jeg lå i rygg på Stig, men i den siste lange bakken seg han fra meg. Så kom fase 3, yndlingsstrekket, som starter med en "bratt" nedoverbakke før den nesten umerkelig heller slakt nedover Steinsletta, forbi drikkestasjonen på 5 km, helt til løypen dreier 90 gader til høyre og setter kursen mot de dype skoger igjen.

"Piraten" Lima blir stadig bedre. Jeg lå i ryggen hans til bakken etter snaue 3 km, da skled han sakte 
men sikkert fra meg og jeg så han ikke før jeg passerte målstreken. Da stod han og "tok imot meg" 
med verdens største glis etter å ha perset på 38.00. GRATTIS!!
Også dette bildet er lånt av Arild Brådalen

Jeg synes ikke det bet helt som håpet på det lettløpte favorittpartiet. Jeg burde ha avansert mer enn jeg gjorde, og jeg visste heller ikke at jeg passerte halvveis på 19.14. Brukbart, men vesentlig saktere enn fjorårets 18.53 altså. Men denne gangen virket leggen grei. Mitt eneste bittelille problem var at jeg synes ikke at jeg hadde hundre prosent feste på den våte asfalten, at jeg var blitt litt våt på beina og at hamstrings var litt småruskete. Det gikk seg til, heldigvis, og ellers fokuserte jeg på å holde flyt, teknikk og TRØKK inn i den vanskelig fase 3.

-En bra rygg å ligge bak! Du løper jevnt og fint, lød det plutselig fra en kar som kom opp på siden. Det var Tero. Takk for oppmuntringen! Han hadde brukt litt krefter på å hente meg inn, fortalte han, men nå var det min tur til å få litt drahjelp, for Tero var betydelig sprekere enn meg på dette tidspunktet. Jeg bet meg fast på halen av et lite felt, og minnet meg stadig om det jeg hadde forsøkt å innprente Hanne: kilometerne mellom 6 og 8 er nøkkelen til suksess! Her går det nemlig litt oppover, nesten umerkelig, men holder du ikke trykket og steget oppe her, så kan du tape mye. Og så er man gjerne på det mest slitne. Så også nå, og jeg måtte dele opp løpet i "mikro-etapper" en stund.

-Hold farten bort til det treet, bort til neste lille sving, husk å tenk positivt, ikke gi deg nå...
Det var mange tanker som for gjennom hodet. Men hele tiden hadde jeg Tero ikke mer enn 10-15 meter foran meg, på det meste. Så, endelig, var vi ved 8 km-merket. Nå er du snart i mål, nå er det bare den "lette" siste fasen, så er det over!

Selv er jeg nesten fraværende fra alle kameralinsene denne gangen. Det er nesten så man kan lure på om jeg virkelig løp... 
Dette bildet er på slutten av den vanskelige fase 3, like før 8 km, og viser at Hanne i blått klarte å holde steg og fokus!
Foto: Kondis / Erling Pande Braathen

Jeg fikk nye krefter, også det akkurat som jeg hadde visualisert, og i den lille nedoverbakken med snaue halvannen kilometer igjen, da vi svinger inn på den siste lange flaten før bakkespurten, så akselererte jeg ut av svingen. Jeg følte nok at jeg hadde litt for mye krefter igjen akkurat da, for jeg nærmest spratt forbi Tero og et par andre, litt FOR fort, for det var enda et godt stykke igjen, og lenger enn jeg husket, til 9 km-skiltet. Så "langspurten" min startet altfor tidlig og avtok raskt. Men nedtellingen med skilt for hver hundrende meter hjalp meg litt, nå var det bare å tenke på nettopp det; ta hundre meter av gangen, og holde farten oppe som best en kan. Jeg avanserte ytterligere et par plasser, men det bet ikke skikkelig. Den drepende avslutningen med 200 meter bakkespurt med egen tid, enset jeg knapt en tanke. Det fikk bli som det ble, jeg skulle alltid klare å komme meg opp og i mål når jeg først var kommet så langt!

BEVISET for at jeg faktisk løp! Fotograf her er utolig nok Espen Ringom, som selv nettopp hadde klinket til med solid ny pers på 36.18. Deretter må han ha hatt bråhast med å komme "på jobb" som Kondis-fotograf og klart å knipse dette bildet like etterpå. 
En stor prestasjon, det også! 

Joda, jeg kom meg opp bakken og til mål, men det var mange som spurtet forbi meg på de siste 200 meterne og det hadde kanskje vært klokt å hatt litt mer krutt igjen til denne spesielle innspurten. Med 50 meter igjen var det store spørsmålet hva målklokken ville vise. Jeg ante egentlig ikke, hadde ikke spurt noen underveis, men sagt til meg selv at jeg måtte være fornøyd så lenge jeg var under 40 minutter. Men jeg håpet jo å se 38-tallet...

Like før mål, dukket den opp, den store digitale klokken. 38.50 eller noe sånt lyste mot meg med store tall da jeg skled over mål. JAAA! Jeg klarte det! Jeg løftet armene i været og tok meg selv i at det var første gangen jeg jublet skikkelig for et løp såvidt under 39 blank. Men denne gangen var det verdt det. Jeg hadde slitt mye det siste året, og jeg kunne ikke i farten huske når jeg sist løp like "fort". Fjorårets bestetid var 38.58 etter å ha vært helt i kjelleren i Karlstad Stadslopp. I år var 40.10 fra SkiLøpet bestetid.

Nettotiden ble 38.46. Så da hadde jeg mine ord i behold om at jeg var på vei mot lavt 38-tall i fjor. Jeg hadde bevist både det og at jeg fortsatt var i stand til å løpe på 38-tallet. Jeg hang over rekkverket i noen sekunder, helt sluttkjørt, det var nesten så jeg for første gang etter et løp måtte spy. Men det ga seg raskt og plutselig var jeg helt fin, utvekslet noen kjappe erfaringer med Stig, Lasse og Karl-Olaf, før jeg beklaget at jeg måtte stikke! Jeg måtte nemlig se hvordan det gikk med Hanne, jeg var vel nesten mer spent enn henne selv før løpet. Da jeg løp ned bakken som jeg nettopp hadde løpt opp, kastet jeg et nytt blikk på målklokken, som viste drøye 42 minutter, og prøvde å telle sekunder inni meg mens jeg løp henne i møte. Ned hele bakken og bortover flaten, der jeg gjenkjente noen av konkurrentene. Hanne sin pers var på 47-tallet, noe hun bare har klart en gang, på Bornholm i 2008. Siden det har hun vært gjennom en omfattende korsbåndsoperasjon med lang opptrening, og gradvis jobbet seg fra 50-tallet i vår til høyt 48-tall i SkiLøpet, som var hennes nest beste 10k noensinne.

Hanne nærmer seg mål, på den siste flaten og kun bakken gjenstår.  Foto: Arild Brådalen 

Nå hadde hun muligheten til å pynte på persen sin, trodde jeg, selv om hun slet med en lei forkjølelse og var ganske avslappet selv. Så dukket hun opp, med knappe 500 meter til mål, tydelig preget av tempoet, men i fin stil. Jeg spratt over grøftekanten og inn på gangveien der jeg dødssliten hadde slitt meg frem selv for bare noen minutter siden, og ble straks forvandlet til en ivrig, engasjert og lettbeint hare. Skulle ikke tro at jeg nettopp holdt på å brekke meg. Jeg håpet bare at Hanne ble oppmuntret, og ikke oppgitt, over mitt noe overivrige engasjement.

-Kjempebra! Kom igjen nå, det er bare et par hundre meter igjen!

Inn i bakken for andre gang, spratt jeg ut av løypen, for ikke å forkludre tidtakingen, og løp på andre siden av gjerdet, fortsatt iført t-skjorte med startnummer på brystet, så flere tilskuere lurte nok fælt på hvorfor denne ene løperen kom på feil side...

- Stå på, du er snart i mål! Helt inn! ropte jeg, før jeg for siste gang speidet etter målklokken, enda mer spent denne gangen. Den viste cirka 46.25 da Hanne tappert kjempet seg overt mål!

Hanne med noen meter igjen tar ut sine siste krefter. Foto: Kondis / Espen "Fantomet" Ringom 

-JADA! utbrøt jeg igjen, før jeg spratt tilbake over gjerdet motsatt vei og fikk gitt henne en svett klem og gledesbudskapet! Hun løp nemlig også uten klokke, hadde ikke sett målklokken heller og var enda mer intetanende til tiden, men lo og pustet, smilte og tørket en liten tåre, alt om hverandre i et følelsesmessig øyeblikk. Det er sånt som gjør løping og konkurranser ekstra gøy. En halvtime tidligere, da hun vurderte å bryte etter 3 km med litt pustevansker, trodde hun neppe at hun skulle komme til å knuse persen sin så ettertrykkelig. Men så hadde hun kommet over i fase 2, som vi hadde snakket om på forhånd, og alt var plutselig gått så meget bedre. Hun slet fælt mellom 6 og 8 km, akkurat som meg, men igjen "visste" hun at det ville bli lettere ved 8 km, selv om hun aldri hadde løpt her før. Og da vi stod i køen for å sjekke tidene på de utplasserte iPadene (genialt) og nettotiden 45.58 lyste mot oss, ble det enda en jubelrunde!

Så glade var vi like etterpå. Espen stod bak dette blinkskuddet også! 

Joda, det kan være dyp skuffelse eller barnslig glede etter et løp, og ofte i sterk kontrast til det enorme slitet det kan være underveis. Men det er vel akkurat det som gjør dette så artig og utfordrende. De som aldri har opplevd det selv, skjønner det kanskje ikke helt...

Enda en ultraløper i arrangementskomiteen. Hilde hadde jobben med å servere jubileumsmuffinsene, 
etter selv å ha løpt som fartsholder.
Gjett om de smakte?.... 

Etter en lang og varm opptining i dusjen, kunne vi omsider delta i burdagsfeiringen av 10-åringen. Det ble en bra fest! Narumbollene var like gode som alltid og i år var det egne jubileums-muffins i tillegg! NAM NAM!! Samt baguett, salat, kaffe... alt sammen GRATIS. Er det fest, så er det fest!

Og mange blide mennesker, der noen var enda litt mer gledesstrålende enn andre. Hanne var nemlig ikke den eneste som hadde perset og jeg var ikke den eneste som hadde satt årsbeste eller som var fornøyd med dagen.

Her er noen andre glade mennesker:

På jobb? Her "intervjuer" og gratulerer jeg Jorunn med klasseseier og enda en gullsko....
Sekvensen ble snappet opp av kameralinsen til Arild Brådalen -
Dette og mye mer er også omtalt nærmere på Sportsmanden! 
En sånn vil jeg også ha! Jorunn lovet meg at jeg kunne få låne denne til peishyllen! 
Hun har jo seks sånne sko fra før.... 
Runar traff jeg først under oppvarmingen. Han tok Hytteplanmila som en siste oppkjøring før NYC Marathon om 14 dager og skulle løpe seg en lang oppvarmingsrunde på 12-13 km først. Etterpå var han et eneste stort smil. Ikke så rart, når han slo sin 21-år gamle pers med nesten ett minutt! 33.52! Den karen er i form! Lykke til I New York, Runar!  
Anne og Hanne var kanksje hallens aller gladeste!
Hvorfor Anne var så glad, kan du se her: 
At Synøve Brox og Kari Langerud tar de to første plassene på damenes 55-59-års pall, var ingen sensasjon. Men at Anne kapret bronseplassen, var litt mer overraskende. Hun er ikke så godt vant som de to andre. Gratulerer til alle tre, og det må jo selvsagt nevnes at fru Brox knuste sin egen aldersrekord og så 37-tallet som første dame ever i denne aldersgruppen i Norge. Så Anne var i litt av et selskap her! 
Hanne med Langhus-nabo Monika, ivrig Follotrimmer som også perset med sub 50. 
Tommel opp for Tommy og resten av arrangørene! 
Men ingen tvil om hvem som ble mest fotografert denne dagen. 
Hipp, hipp hurra for Hytteplanmila - og for Hanne! 
WELL DONE Jon Anders, som loset Hytteplanmila trygt gjennom en flott 10-års fest! 
Håper vi blir invitert til neste år også. 


Alle resultater kan sees her.

Reportasjer på Sportsmanden kan leses her - og her!

Fjorårets fadese kan du lese om her. 

Mine data:

Event: 
Overall plass:280 / 1502
Kjønn plass:261 / 971
Klasse plass:17 / 85
Offisiell Tid:* 00:38:46 / 00:38:53
Bruttotid: 00:38:53 [ 03:53 min/km ] 
Nettotid: 00:38:46 [ 03:53 min/km ] 
*Offisiell Tid = nettotid (Klasse) / bruttotid (Kjønn), som bestemt av arrangøren
Split Infohelp

Split

Totaltid

Splittid

Tempo
Overall
Plass
Kjønn
Plass
Klasse
Plass
Overall
Rank
Kjønn
Rank
Klasse
Rank
Start00:00:0700:00:072442231724422317
5km00:19:2100:19:143:50 min/km2932731729327317
9.8km00:37:5800:18:373:52 min/km2712521624622915
10km00:38:5300:19:323:54 min/km2802611750845629





Endelig sub 3 på maraton igjen! (ja, med en liten vri da)

$
0
0
Da er vel løpssesongen mer eller mindre over. Siden det ikke ble noen New York-tur på meg, og ingen andre maratonløp heller i høst, så laget jeg meg en ny vri og en litt lettere variant. Jeg har jo vært et godt stykke bak målet og drømmen om sub 3 timer og pers på maraton de siste årene. Men med 2 halvmarer i høst i ganske rask rekkefølge, så laget jeg mitt eget lille motivasjonsmål: Kanskje jeg kunne klare å løpe de to halvmaratonløpene på under 3 timer tilsammen? Det ville da være noe...

Del 1: Lørenskog Halvmaraton


"Prosjektet" holdt på å strande nesten før det var begynt. For på Lørenskog var jeg bare sånn passe "påskrudd", kom sent til start, null oppvarming og da starten gikk stod jeg og fiklet med mobiltelefonen min og prøvde å få frem spillelisten på Spotify! Jeg har nemlig prøvd noe nytt i høst. Jeg som alltid har vært "motstander" av musikk på øret under løp og trening, har begynt å gjøre nettopp det. Det som pirret meg til å prøve, var selvsagt tanken på om dette kan fremme prestasjonen?... Det er jo mange som sverger til musikk på maraton og ultraløp for å holde trøkk og motivasjon oppe. Så jeg bestemte meg for å prøve på noen rolige langturer, og likte det faktisk. Men i konkurranse?....

På Lørenskog debuterte jeg med ørepropper i løp, og slo to fluer i ett smekk. For med en ubrukelig pulsklokke som ikke kan lade lenger, så hadde jeg også "live coaching" underveis med Strava, der en damestemme fortalte meg hvordan jeg lå an etter hver eneste kilometer. Snedig og nyttig!

Sprekt "seiers-par"! Jeg var både mosjonist og på jobboppdrag for NFIF og selvsagt Sportsmanden på Lørenskog, og fikk gleden av en hyggelig prat med to sympatiske vinnere, Rune Fenne og Marit Haslie etterpå. Begge gjentok sogar seiersbedriften fra i fjor! Kan jeg få oppskriften?... 

Og hvordan gikk det så i selve løpet? Joda, etter en behersket åpning, fant jeg en fin flyt som ikke kostet all verdens med krefter. Dette gikk da lett! Men allerede på slutten av den første av de fire rundene fikk jeg store problemer med leggen. På samme området som skaden rammet i Hytteplanmila i fjor høst, som resulterte i tre måneder mer eller mindre uten løping... Skrekk og gru, ikke nå igjen!! Jeg får prøve forsiktig en runde til, tenkte jeg, men da leggen var blitt enda vondere etter to runder, sa fornuften klart og tydelig til meg at jeg bare burde gi meg mens leken var god og ikke ta noen unødige sjanser.

Men som så ofte før, fornuften tapte! Jeg fortsatte. Men jeg måtte gjøre noe med situasjonen, for det var skikkelig vondt. Løsningen ble å endre løpestil. Jeg kortet ned stegene betydelig, prøvde å løpe mer på forfot og nærmest listet meg frem, mens jeg økte frekvensen tilsvarende, og akkurat tilstrekkelig til at jeg faktisk bet meg fast på halen av den lille gruppen som også avanserte litt. Altså løp jeg minst like fort (eller sakte) som før. Det var håp!

Og undrenes tid var ikke forbi. For utpå sisterunden ble leggsmertene langt bedre, og jeg kunne igjen løpe tilnærmet "normalt". Men den planlagte progressive utviklingen hadde jeg måtte nedtone. 1.30 var ikke lenger hovedfokus, som nå var å fullføre i bra stil og uten å pådra meg noen skade. Men med fornyet håp og mindre smerter på sisterunden, så gjorde jeg likevel et krampaktig forsøk ved 18 km-merket, med en skikkelig fartsøkning som gjorde at jeg rykket direkte fra gruppen. Idioti, egetlig, og et sjeldent løpsopplegg fra min side. Men nå ville jeg ta utfordringen og se hvor lenge det holdt.


Jeg kan godt få oppskriften fra denne karen også, nå når det går mot vinter. Trond Olav Berg har nemlig all-time record i Birken for mennesker over 50 år, og stor var overraskelsen min da han kom i mål like foran meg. Men han har slitt enda mer med skader enn meg, og det er godt å se at også meritterte utøvere kan delta først og fremst for GLEDENS SKYLD. Vi ble for øvrig nummer 3 og 4 i klasse 50-54 år, men begge fikk KM-sølv i respektive Oslo og Akershus krets. 

Tempoøkningen holdt i første omgang i en drøy kilometer, til vi kom til bakkene ved Ahus, da begynte jeg å bli innhentet og forbiløpt av et par fra gruppen. En dame fikk en luke og snudde seg flere ganger, tydeligvis litt gearet på å ta meg.

Men så var vi endelig over bakketoppen for fjerde og siste gang. Det var redningen! Og igjen kunne jeg skru på "turboen", og denne gangen skulle jeg holde helt inn. Superveteran Bjørn Lauglo, som jeg for første gang hadde fått øyekontakt med etter 18 km, ble forbiløpt etter drøye 20 km og fraløpt med 16 sekunder til mål. Men i forhold til 1.30-skjema, kom sluttspurten altfor seint. Tiden ble dog respektable 1.31.03. Ikke verst, alt tatt i betraktning! Det ble til og med sølv i KM, bare slått av kompis Steinar.


Sølvguttene Morten Gammelsæter og undertegnede flankerer GULLGUTT og KM-GROSSIST Steinar Lien.  Steinar dukker for øvrig opp i en sentral rolle litt senere i artikkelen også.... 
Sprek og hyggelig gjeng fra BØLER IF som alle grafset til seg KM-medaljer på Lørenskog! Fra venstre Trond Olav Berg (1.29.59 i klasse M50-54), Vegard Brox (1.24.31 i M35-39 år), Arvid Mathiesen (1.47.28 i M50-54 år) og Jon Ilseng (1.20.40 i M40-44 år). GRATTIS! 

Del 2: Jessheim Vinterhalvmaraton


Tre uker senere stod jeg på startstreken på Jessheim, til det årlige Vintermaraton. Vinteren hadde fortsatt uteblitt og forholdene var omtrent som på Lørenskog, bare at lett sol var byttet ut med skyer og lett musk, og det var noen grader kjøligere, med 5-6 grader, i en løype som nok er noe tyngre enn på Lørenskog. Og jeg måtte altså ha solid "negativ splitt" skulle jeg klare sub 3-timers målet mitt....

Heller ikke nå ofret jeg oppvarmingen så mange tanker, denne gangen fordi jeg brukte tiden til å knipse haugesvis av bilder av maratonløperne som hadde startet to timer tidligere. Sportsmanden og friidrett.no skulle ha sitt i dag også, så mitt eget løp kom i andre rekke. Et kvarter før start gikk jeg inn i garderoben og gjorde meg klar, akkurat tidsnok til å nå startfeltet ett minutt før skuddet smalt.

Øreproppene var lagt bort, ja det var faktisk ikke lov å bruke slikt på Jessheim! Det gjorde ikke noe, jeg hadde til og med fått meg ny Nike-pulsklokke, en litt primitiv variant, men pluss for tøff design og med gps intakt. Så dermed hadde jeg en slag kontroll selv uten Strava-coachen på øret!

Skjønt kontroll? Det føltes ikke sånn på de første kilometerne, og venstre foten min oppførte seg litt følelsesløs og merkelig. Jeg angret litt på den mangelfulle oppvarmingen, men regnet med at det ville gå (løpe) seg til. Og det gjorde det forsåvidt. Jeg hadde selskap av Dorte Foss i flere kilometer, hun skulle løpe på under 1.30, altså måtte jeg ett minutt raskere i mål om sub 3-målet mitt skulle innfris. Og klarte jeg det, altså 1.28.56, så ville jeg også på ny snike meg under kval-kravet til New York Marathon med noen små sekunder, slik jeg gjorde i vakre Stockholm halvmaraton i fjor med to sekunders margin!

SUPERKOMPIS 1: Sjekk Vidar, da! Full kontroll og helt uberørt runder han halvveis på sin maraton og smiler til fotografen (meg), med en passeringstid som er 4 sekunder foran det som ble sluttiden min! Det var denne karen jeg skulle hatt som hare! 


De første 5-6 kilometerne gikk greit, men etter de lange stigninene som deretter følger, måtte jeg slippe både Foss og de andre som var kommet opp og dro opp farten litt i gruppen. Plutselig lå jeg alene i ingenmannsland, men holdt likevel bra flyt til 10 km som ble passert på nøyaktig 42 minutter, og til runding inne på stadion. Ut på den andre og siste runden á 10,55 km, så ble jeg fortsatt løpende mye alene. Men etter at jeg selv hadde passert et par løpere, var det en kar som innhentet meg og passerte. "Bra, nå henger du deg på" formanet jeg meg selv. Og var spent på om farten var opprettholdt ved passering 15 km. Det var den ikke! Jeg begynte å bli sliten også, men ikke verre enn at jeg akkurat klarte litt hoderegning. Men svaret var ikke så oppmuntrende, for jeg skulle virkelig få slite med å komme meg under 1.30 nå, og jeg måtte øke tempoet betraktelig dersom jeg skulle klare dobbeltmålet mitt.

Så kom redningen, akkurat på rett tidspunkt. For nå kom det enda en kar opp, og han hadde adskillig høyere marsjfart enn oss. Hadde han passert meg litt før, i den slakke motbakken, hadde jeg neppe prøvd eller klart å følge. Men han fløy forbi meg akkurat over en bakketopp, og nå fulgte løypens letteste parti. Jeg er relativt sett mye bedre på lett nedoverbakke enn i motbakker, så nå giret jeg opp to hakk og hang meg på. Den tredje karen, hare nummer 1 som hadde passert meg litt før, prøvde også å følge, før skrittene hans ganske raskt ble gradvis svakere og forsvant.
SUPERKOMPIS 2 og 3: To muntre karer knipset under oppvarmingen. Steinar synes det er så stor stas å løpe halvmaraton i november at han bare MÅ gjøre det også på sin 50-års dag! Og Harald "come-back kid" - mannen som kan være borte i lange perioder for så plutselig å dukke opp igjen, med et lurt smil, og VINNE den beinharde 50-års klassen i suveren stil! Herlig gutter! 

I bunnen av langbakken bestemte jeg meg for å la det stå til, jeg ville følge fyren så lenge jeg klarte, med betydelig risiko for at bakken kunne knekke meg. Men nå var vi i full fart fremover og tok kraftig innpå løpere foran oss. Det gikk bra, lenge. Ja egentlig gikk det faktisk ganske bra helt til mål. Vi fosset forbi Dorte og et par andre, men da et trekløver ble innhentet og hare nummer 2 økte farten ytterligere, sa jeg takk for meg. Jeg måtte slippe. Men nå hadde jeg fått en ny motivasjon, for hvem andre enn dagens 50-års jubilant, mannen som snøt meg for KM-gullet for 3 uker siden, min gode venn Steinar Lien, var nå plutselig like foran meg. Jeg hadde ikke sett snurten av bursdagsbarnet underveis, men nå var det plutselig oss to, for de tre andre hadde sklidd fra oss.

- Fantastisk måte å feire 50-års dagen din på, Steinar!  sa jeg da vi nærmet oss 20 km-merket.
- Vi har vel kontroll på 1.30?

- Joda, det bør gå greit, kom det tilbake, "men det er jammen tungt å bli 50!" tilføyde han.

Vi løp side om side eller hakk i hæl inn mot stadion, men akkurat i det jeg lurte litt på om jeg generøst skulle foreslå å løpe sammen over mål, så rykket Steinar. Ok, da så! Game on! Steinar fikk 7-8 meter på meg og snudde seg et par ganger, men jeg var vel egentlig litt glad for å kunne ta opp hansken og skru på det lille som var igjen av turbo inn på stadion. (Jada, dette er selvsagt bare skrevet som en dårlig unnskyldning for all den pepperen jeg fikk etterpå... ikke av Steinar, men av andre...) Steinar ble slått med 12 sekunder, og dermed fikk jeg også en liten revansje etter å ha blitt gruset med mange minutter på Lørenskog. Selv om jeg ikke tenkte på det der og da. Derimot var jeg meget tilfreds med avslutningen og med sluttiden 1.27.54 klarte jeg begge målene mine. Totaltiden ble dermed 2.58.57. Synd det ikke var tiden på en ordentlig maraton! Skjønt, da hadde jeg misset persen min med fire fattige sekunder. Det hadde kanskje ikke vært så gøy likevel?...

GODE KOMPISER OG HARDE KONKURRENTER! Jeg MÅ jo bare ta med dette bildet, tatt av Olav Engen etter løpet med følgende tekst i reportasjen hans på Kondis: Steinar Lien fra Oppegaard IL løp halvmaraton på sin 50-årsdag, og fem fingre fra både han og kameraten Frode Sportsmanden Monsen markerer jubileumsdagen på Jessheim. Den dårligste presangen fikk Steinar fra Frode som spurtet fra kameraten og ga han et 12 sekunders nederlag i bursdagspresang 
Hmmm - er det det man kaller en god kompis??.... 


Og Hanne fullførte sitt hat-trick i perser!


Var jeg bra fornøyd, så var det nok en gang Hanne som stod for konfekten! Etter å ha perset på 5 km (2 ganger) og 10 km i år, samt i Fjellhalvmaratons nedoverbakker, så slo hun til igjen på Jessheim med et fantastisk sesongpunktum. Selv uten samme oppladning som hun hadde før Hytteplanmila, løp hun jevnt og sterkt og holdt helt inn til 1.47.27 og pers med nesten 5 minutter! GRATULERER!!

Listen er lagt til neste år, for denne jenta har mye mer å gå på hvis hun bare prioriterer løpetrening enda mer! Kanskje jeg skal legge skoene på hylla selv og heller konsentrere meg om å være coach og motivator for kjæresten min!...

Hanne på oppløpet
Smil! Ikke helt i kjelleren....? 
Å joda! Det kostet tydeligvis!....
YES! Pers på 5km, 10km og halvmaraton! Mission completed! 


Nivået på Jessheim var for øvrig en del høyere enn på Lørenskog, for selv om jeg løp over 3 minutter raskere, så holdt tiden bare til 7.plass i klasse 50-54 år. Jaggu er det mange sprekinger. Så da er det bare en ting å gjøre. Droppe alle tanker om sesongpause og trene videre, og helst litt mer enn før...

PS. På dagens lille testløp i lysløypen ved Prinsdal, så ble det faktisk solid løypepers. Ikke at jeg har løpt den runden så mange ganger, men kun Strava-konge Carl Fredrik Hagen står loggført med 6 sekunder raskere tid på det strekket. Så formen er tydeligvis i anmarsj! Det er bare litt feil tidspunkt å komme i form på, akkurat nå når sesongen er over...

Vel vel, nå begynner jeg uansett å glede meg til vinteren. Da skal langrennsskiene bli flittig brukt.

Inntil det; ha en sprek høst og førjulstid alle sammen!




Blikk på året som gikk - og litt på det som kommer

$
0
0
Da er det på høy tid med en liten oppsummering av fjorårssesongen. Samt å rette blikket litt fremover mot nye utfordringer og målsettinger i 2015.

Det Herrens år 2014 startet svært så trøblete, fortsatt plaget og hemmet av den ubestemmelige og seige leggskaden som jeg pådro meg i "det berømte" hinkeløpet i Hytteplanmila høsten 2013. Inngangen til året og de første månedene ble derfor preget av litt for lite løpetrening. Heldigvis tok vinteren seg veldig opp etter en treg start. Den ble svært så snørik og endte for min del ikke før 15.mai, da jeg hadde min siste langrennstur, for øvrig i nypreppede spor og et strålende vær og føre med skøyteski på Sjusjøen.

Sånn så inngangsdøren til hytten ut i vinterferien 2014! 

Da hadde jeg allerede løpt maraton i Roma 23 mars, min egen bursdagsfeiring - en svært så minnerik sådan med løpende sightseeingstur med historiske godbiter på rekke og rad. Det gjorde ingen verdens ting at dette ble mitt langsomste maratonløp, men et annerledes også, der jeg løp med sekk og kamera sammen med kjæresten. En flott opplevelse!


På vei inn på Petersplassen i et fuktig Roma Marathon. 

Litt mer futt var det kanskje i 1814-løpet på Eidsvoll, trolig mitt beste løp på vårparten. Endelig kunne jeg "gi jernet" igjen. 19.10 på 5 km er ingen kanontid, men leggen holdt og jeg hadde en god dag på alle måter. Ankelen holdt imidlertid ikke i Fjellmaraton, med svalestup og ødelagt løp som resultat. Men jeg holdt da oppe humøret, så lenge jeg fikk trent sånn noenlunde bra i tiden etterpå.

Kroppen funket også greit opp alle hårnålssvingene i Fløyen Opp i hjembyen, som ble løpt for andre år på rad. Kun et par sekunder bak tiden min fra året før var godkjent. Det må jeg vel også si at klasseseieren på 5km i Christian Frederikløpet på ettersommeren var. Det er jo ikke så ofte jeg vinner, og selve gjennomføringen var jeg også meget godt fornøyd med.


Jeg kjemper meg opp hårnålssvingene til Fløyen. 

Tre glade klassevinnere etter Christian Frederikløpet i Moss. Et flott arrangement. 

Varmt på Sjusjøen! 

Sjusjøløpet på kjente stier og SkiLøpet settes også absolutt på plusskontoen. I Ski leverer jeg alltid et bra løp, selv om det også alltid er såvidt på feil side av 40-streken...

Det "årlige" høstmaratonløpet uteble i fjor, men jeg fikk til gjengjeld med meg 50-års jubileet i verdens største terrengløp, Lidingöloppet! Det var en opplevelse - på godt og vondt! Og to halvmaratonløp avrundet sesongen, først på Lørenskog - med håndbrekket litt på, en vond legg og med hjertet i halsen, men dog med KM-sølv med hjem i bagasjen - så på Jessheim noen uker senere. Halve Vintermaraton ble kanskje årets nest beste løp, med negativ splitt på 40 sekunder til 1.27.54 og vel to minutter raskere enn bestetiden på halvmaraton året før i Stockholm.

Koselig i Ski

Da gjenstår bare å nevne "rosinen i pølsen"; sesongens beste løp og revansjen over meg selv, satt samme sted som min største nedtur året før; i Hytteplanmila! Endelig viste jeg for meg selv (og andre som måtte tvile) at det fortsatt ER mulig å løpe godt under 40 blank, ja sogar under 39 minutter. Med 38.46 fikk jeg en svært så kjærkommen opptur og oppreisning, selv om jeg passerte halvveis halvminuttet bak skjema fra hinkeløpet mitt året før... før uhellet inntraff...


To fornøyde løpere etter Hytteplanmila! 

Treningsmessig var vårsesongen noe preget av etterdønningene av leggskaden og stadige småproblemer som blant annet ødela Sentrumsløpet, mens jeg etter hvert fikk trent bra og ganske kontinuerlig: Jeg prøvde også å variere treningen og opplevelsene, og at absolutt høydepunkt i så henseende var vår fantastiske sykkeltur fra Rondane til Tretten i Gudbrandsdalen, etter 11 timer på sykkelsetet.

Utover høsten forholdt jeg meg stort sett skadefri og fikk trent bra, dog med noen små og farefulle advarsler som på Lørenskog og på et par treningsturer. Men "bank i bordet"; utgangen av året og inngangen til et nytt år er langt bedre og mer optimistisk nå enn det var på samme tid i fjor.


"Tour de Rondane" var spektakulær! 

Til slutt litt om noe jeg aldri liker å snakke om. Nemlig alder. Alder er ingen hindring! Nei heldigvis, det gjelder fortsatt for det meste. Men når det gjelder tempo og fart, så er det uvilkårlig slått fast av andre enn meg at det ER en sammenheng. En negativ sammenheng. Så jeg har etter hvert innsett at tiden for perser er ugjenkallelig slutt. Derfor gjør jeg en enkel, men genial vri; jeg begynner fra nå å se på tider fra før og etter fylte 50 år! For DA kan jeg plutselig kjempe mot mine egne bestetider igjen! I hvert fall i noen år til...

Jeg får her kanskje presisere at tider ikke er det viktigste (lenger). Det har i grunn aldri vært det heller. Det er treningsglede, aktivitet, opplevelser og god helse som er drivkreftene. Livskvalitet! Likevel er det aldri en regel uten unntak. Og unntaket denne gangen, det er de lange løp. Der har mange andre bevist at man kan forbedre seg til man har passert 60, minst...

Så da passer det med en overgang til et lite fremblikk på sesongen 2015, som for mitt vedkommende starter allerede lørdag 14.februar med Bislett Indoor 50km! En tøff start, men dog et løp der det, ja nettopp, bør være mulig å PERSE! I hvert fall kjempe om det. Omskrevet i tidsskjema må jeg da løpe de 92 rundene på tilsammen 50.000 meter raskere enn 3.59.16, som jeg brukte i min drømmedebut for to år siden samme sted... En vanskelig oppgave, men helt umulig er det ikke på en god dag.

En måned senere blir det ny tur til Berlin, denne gangen for å løpe halvmaraton. Det blir vårens løpshappening. Jeg tar også sikte på å få med meg Bergen City (halv)maraton i april, mens sommerens store mål forhåpentligvis blir Reykjavik Marathon i august. Deretter får vi se litt hva løpsåret 2015 ellers vil bringe. Jeg fristes litt mot ultraløp igjen, men lite er klart på nåværende tidspunkt. Veien og løpet får bli litt til underveis.

Ha et riktig så godt treningsår alle sammen! 


Håper å slippe dette i 2015! I Røde Kors-teltet på Beitostølen for å få bandasjert
en ankel som var i ferd med å svulme kraftig opp... 


Godt sponsornytt... og en ny strek i regningen...

$
0
0
En gladnyhet, samt en litt mer deprimerende sak....


2XU og Tufte - a winning team! 


Som den positive personen jeg er (eller i hvert fall prøver å være), så tar jeg selvsagt det glade budskapet først. Jeg har nemlig nylig mottatt en pakke med masse deilig og lekkert treningstøy fra 2XU. I tillegg til pakken med Tufte Wear som jeg fikk rett før jul. At noen velger å ikke bare sponse mer eller mindre kjente eliteutøvere, men også finner glede og verdi av å sponse en mer enn gjennomsnittlig interessert og ivrig "supermosjonist" godt over "middagshøyden", er bare helt fantastisk! Vel, nå er det jo slik at jeg forsåvidt er idrettsutøver og idrettsskribent på heltid (i hvert fall skribent...) Så jeg håper selvsagt å gi noe tilbake til 2XU og Tufte også!


Gjett om jeg gleder meg til å ta dette i bruk!

Tufte-tøyet har jeg forlengst prøvd ut og gitt min varmeste anbefaling. Jeg bruker tøyet stort sett hver dag nå. 2XU er jeg jo brukbart kjent med og har gode erfaringer med fra før, men egentlig bare i form av kompresjonstights og leggings, som her fra min pers i København Marathon!

GODE ERFARINGER MED 2XU etter PERS i København i 2011.
2.58.53 står fortsatt i rekordbøkene mine...
(Foto: Per Inge Østmoen)

Nå skal jeg også teste flere plagg, blant annet restitusjonstightsen, samt et par trøyevarianter og løse ermer, i tillegg til kompresjonsokker, calf guard og tights i ulike lengder. Det skal bli både spennende og motiverende!

KLAR TIL BRUK: Recovery compression tights
I BRUK. Veldig behagelig på...






















Fra skade til sykdom... skal det ingen ende ta?...


Men da kommer jeg ubønnhørlig over på den litt mørke siden av dette innlegget. For jeg hadde ikke mer enn akkurat fullført en vellykket test på mølle med min første løpetur på over 10 km siden den famøse skaden i Hytteplanmila, før nye problemer oppstod. Gledestrålende friskmeldte jeg meg selv den ene dagen og så frem til opptrapping på løpefronten, før jeg fikk influensaen rett i trynet dagen etterpå! Dette var onsdag i forrige uke. Og fortsatt er jeg like nedsyltet. Først i dag fikk jeg tatt turen til legen for å sjekke at det virkelig bare var et virus og ikke enda verre saker. 

Heldigvis, lungene så bra ut, med unntak av viruset da. Men det kunne fortsatt ta sin tid, så jeg fikk treningsforbud til i hvert fall ut i neste uke....

Så selv om vi fortsatt bare skriver 6.februar, så begynner det å spøke skikkelig for en anstendig form til Roma Marathon 23.mars...

Uansett, jeg ønsker alle en fortsatt fin vinter - og et godt OL!

Grip dagen - med eller uten trening!





Sjå til Sjodalen!

$
0
0
For et par uker siden la jeg ut på nye eventyr. I hvert fall gikk turen til nye og ukjente trakter, til Sjodalen, en sidedal fra Gudbrandsdalen, ikke langt fra Besstrond der starten går på det kjente og flotte Fjellmaraton. Dermed heller ikke langt fra Beitostølen sommerstid, men litt lenger med vinterstengte veier over Valdresflya vinterstid.

Utsikt fra tunet. Om sommeren er det campingområde på denne siden av gjerdet. 

Hva gjorde jeg så der oppe? Jo, ex-svigerinne Torill, mannen Erik og min yngste nevø Andreas har fulgt drømmen; de har kjøpt Sjodalen Hyttetun og Camping! Og allerede før jul flyttet de fra Bergen og opp hit. Frisk satsing! Og mens denne fine og idylliske plassen midt i hjertet av Norge tidligere bare har vært sommeråpen, så skal de nå holde åpent også om vinteren, med sesongåpning akkurat i disse dager, til vinterferien. Så har du lyst på noen dager til fjells og ikke har bestilt noe enda, så er det bare å legge turen dit. For det er et nydelig tur- og treningsterreng som venter, sommer som vinter. 

Idyllisk i skisporet, bare 1 km fra hyttetunet.

Jeg tyvstartet altså med å besøke stedet og testet skiløypene sammen med min gamle og spreke mor. Og selv om jeg selvsagt er en smule "inhabil" her; dette stedet kan virkelig anbefales! Selv om det bare var kjørt scooterspor da vi var der. Preppede løyper kom først helgen etterpå, da langrennssesongen starter litt senere her enn på mer kjente destinasjoner som Sjusjøen og Beitostølen. Men det er altså oppkjørte løyper nå og fantastisk flotte omgivelser. Gode muligheter for en aktiv og fin vinterferie, langhelg, påskeferie eller hva det måtte være, til en adskillig rimeligere penge enn på høyfjellshoteller rundt omkring. 

Her er noen flere bilder av dette fine stedet, med sine 12 hytter med både bad og egen kjøkkenkrok, samt en stor og fin gamme med plass til rundt 60 mennesker der du kan varme deg etter dagens tur. Skiløypen går tvers gjennom hyttetunet, og det er i tillegg kort vei til nærliggende "severdigheter" som Besseggen, Bitihorn og Brimihytten. For ikke å snakke om elven Sjoa sommerstid, med sine muligheter for rafting, bare et steinkast unna tunet...

God tur til nye trakter! Og lykke til! :-)


Campinghyttene ligger fint til.
Skiløypen går bokstavlig talt gjennom tunet.


Mor (på snart 82) legger inn en sluttspurt....
Og kan juble over "målstreken"- Sprekt! 


Vakkert!
Sjoa i forgrunnen, fjellheimen i bakgrunnen. 


Torill og Andreas står klare til å ta imot flere enn mor.
"Hobbit-hulen" - eller gammen - med plass til 60 personer!

















Smil, latter, pers og pes i Bislett Indoor 50 km!

$
0
0

Da er løpssesongen i gang for fullt! Jeg kick-startet likegodt med et lite ultraløp. For andre gang løp jeg nemlig Bislett Indoor 50 km. For andre gang ble det en opptur i kjelleren på Bislett. Og for andre gang ble det faktisk også pers!

Skjønt, første gang en løper en ny distanse, så MÅ det jo bli pers, uansett hvor fort eller sakte man løper. Nå beskrev jeg likevel debuten min for tre år siden som en drømmedag og drømmegrense, da jeg med knappest mulig margin klarte å karre meg under 4 timer.

Joda, det kan være GØY å løpe ultraløp - og det er en myte at løpere aldri smiler. Det er muntrasjosnrådet fra Fana, Per Gunnar Alfheim (i midten) som slo an tonen, mens Cecilie Holmgren og jeg trekker på smilebåndet. Som fotograf Bjørn Hytjanstorp selv skrev under dette bildet da han la det ut på Fjesboka: -Å fullføre et ultraløp kan være svært tøft, og underveis opplever man mange opp- og nedturer. I oppturene kan man dele det man har på hjertet med de man løper sammen med, og dette kan føre til både smil og latter. Som her; etter nesten tre timers løping under Bislett 50 km 2015. Hvem sa at ultraløpere er noen grinebitere ;-) 

Det var den gang, siden har jeg ikke vært i nærheten av persene mine på NOEN distanser. Derfor synes jeg målet mitt var ambisiøst nok. Men viktigere enn tid og eventuell pers, var følelsen og egen opplevelse av løpet.

Hadde jeg gjort hjemmeleksen på forhånd? Ville jeg ha en god dag? Ville beina tåle 92 runder på knallhardt underlag? Hva med kramper? Spørsmålene var mange i forkant. Jeg har hatt en del halvlange løpeturer i vinter, men ordentlige langturer som må til skal man holde maraton eller enda lengre distanser, det var litt mangelvare. Men fire uker før Bislett 50k, løp jeg 45 runder samme sted. Da slet jeg muskulært etter rundt halvannen times løping. To uker senere var jeg tilbake og løp enda litt lenger. Nå gikk det litt bedre også med beina.

Så jeg var betinget optimist når jeg stilte til start i den raskeste puljen med start kl 10.00. Det var nemlig en dobbelt så stor gruppe som skulle starte kl 14.30. Det medførte at jeg helst måtte løpe under 4 timer, og jeg MÅTTE klare det på 4.20 for ikke å bli vinket av... Det ville vært litt kjedelg, å få stoppskiltet, med tre runder igjen å løpe.... Vel, nå ordnet arrangørene det problemet på en smidig måte for de som ikke var i mål på dette tidspunktet, så alle fikk anledning til å fullføre.

Her er jeg i flytsonen! 

Også jeg. Og det attpåtil på en tid som var nesten tre minutter bedre enn forrige gang! I tillegg er jeg jo også blitt tre år eldre. 3.56.34 lyder min nye pers på! Fantastisk moro å ENDELIG klare å perse igjen, og å fullføre et så langt løp uten nevneverdige muskelproblemer. Det er nesten litt uvant, men krampene kom aldri, og jeg unngikk også å bli stokk stiv på slutten av løpet. Faktisk var de to siste rundene mine raskeste og beina var også brukbare resten av kvelden og i dagene etterpå! Så kanskje jeg nå virkelig kan kalle meg ultraløper???...

Uansett var det en minnerik dag i "katakombene" under Bislett stadion. Med speakertjeneste, storskjerm, åpen café og masse hyggelige menensker, så ble dette en fantastisk dag!

Litt mer fra selve løpet: Jeg stilte meg bakerst, helt uten oppvarming, og åpnet deretter. Tror ikke jeg  hadde løpt tre runder en gang før de beste kom susende forbi i et vanvittig tempo. Da hadde de allerede tatt meg igjen med en runde! "De" var Risa-brødrene og Årets ultraløper i fjor, John Henry Strupstad, som dessverre måtte bryte etter en snau times løping. Selv løp jeg mye sammen med kompis Dag, vi hadde jo lagt en liten strategi i bilturen til Bislett, og vi vekslet litt på å dra, "mistet" hverandre diverse ganger underveis, for å "finne" hverandre igjen litt senere. Men også Dag måtte dessverre kaste inn håndkleet etter kneproblemer etter 70 runder. Kjipt.


Hvem der!?.. Håvard Ellefsen i rød trøye ser ut til å sjekke hevm som sniker seg opp på siden av ham.  I front ser kompis Dag Spilde ut til å "ha fått det" og den tøffe vossingen må dessverre kaste inn håndkleet med noe som etterpå er diagnostisert til "jumpers knee". Ikke så rart at han sliter litt... I hvit trøye bak er "Rotterdam-Rune", som gjorde et aldri så lite come-back etter å ha fått en vektstang over tærne i fjor høst! Nå cruiset han kontrollert en maratondistanse på 2.59. Solheim-ekspressen is back in business! 

Jeg holdt temmelig jevn fart frem til rundt samme tidspunkt som Dag måtte bryte, da ble det mye kjemping og rundetidene skjøt litt i været. Jammen godt at jeg hadde ligget på rundetider rundt 2.30 ganske lenge, da 2.36 i snitt ville gi 4 timer. Så jeg hadde litt å gå på, men ble likevel en smule usikker mot slutten da det viste seg at vi skulle løpe en runde mer enn jeg faktisk trodde. Hadde ikke helt gjort hjemmeleksen likevel da, i hvert fall slurvet litt med teorien. Men løping er heldigvis mest praksis, samt en solid dose med psykologi og mental styrke, og der sviktet jeg ikke! Så da det røynet på som verst, klarte jeg å mobilisere og altså øke betydelig på de siste rundene. Fra å føle at jeg stavret meg rundt banen, var følelsen plutselig at jeg fløy! Men det var nok helt midlertidig, og kun fordi jeg så slutten på moroa. Utrolig hvordan man klarer å mobilisere litt ekstra da. Bare spør Petter Northug!

Back in business er denne karen også! Her ser det ut som om jeg har skrudd opp tempoet litt, 
og  at jeg er nesten alene nede i Bisletts underganger... Det var jeg ikke!...
(Dette bildet fikk jeg ferdigredigert av selveste Kjell Vigestad, de andre actionbildene er alle tatt av Bjørn Hytjanstorp - takk til begge!)

Ekstra kult var det også å debutere i eget løpetøy! Jeg stilte med blodfersk trøye påtrykket Sportsmanden og Follo Sport, utført av innehaveren selv, Erik.


 


Tusen takk for fantastisk service og god hjelp med trøyen(e), Erik, kanskje det var det som gav meg ekstra energi og superkrefter på Bislett!


Ny Sportsmanden-trøye i trykken! 
Erik Eeg, den driftige og trivelige innehaveren av Follo Sport - "din klubbservicebutikk" som hjelper deg med det meste av treningstøy, profilering og mye annet! 
Et lite utvalg av rykende ferske Sportsmanden-trøyer.
Tusen takk til Follo Sport! 
Fornøyd Sportsmand etter fullført løp!

Det neste nå på løpsfronten blir Berlin Halvmaraton 29.mars. Men først blir det femmila i Falun! På storskjerm fra sykkelsetet! For på søndag kjører Stamina i Ski med Hanne og Karin bak spakene maratonspinning over tre hele timer samtidig med at Northug, Olsson, Harvey og de andre heltene tar ut sine siste krefter i VM på kongedistansen, som er akkurat like lang som mitt "kongeløp" på Bislett! Det blir gøy, det også! Særlig når en kommer rett fra noen fantastiske dager i den virkelige Mördarbakken og på Lugnet skistadion. Men det er en annen histore...

(Og har du likevel lyst å lese mer om dette, er det bare å klikke deg inn på her på Sportsmanden...)


To glade lakser! Her er jeg med regjerende Norgesmester på 100 km og 24 timers løp, Bjørn Tore Kronen Taranger. En av flere som jeg hadde en hyggelig prat med etter løpet. Det er noe eget med ultramiljøet! BT ble for øvrig nummer 6 og løp på 3.25, men var hemmet av en vond tå underveis. Hans egen rapport kan du lese HER.

Flere gladlakser! Frants Mohr og Nils Hjelle løp begge som lokomotiver langt foran meg og hadde en innbyrdes fight seg i mellom i innspurten.  Selv om begge smiler, så er det nok Nils som smiler bredest og mest uanstrengt, etter prestisjeseieren i spurten! Vi gærne har det godt! 

Jeg endte til slutt på 29.plass totalt og ble nummer 3 i klassen. Det er mer enn godkjent og en kanonstart på sesongen 2015!


Flere bilder, reportasje og resultater på Sportsmanden!




Fra fest i Falun til Fun Run i Ski

$
0
0
Det er rekordtidlig vår i år og løpssesongen er allerede i gang! Kan det være bedre? 

Tja, jeg har faktisk savnet vinteren litt, den har liksom aldri sluppet helt til denne gangen. Heller ikke i Falun var det egentlig vinter. Vi tok turen for å få oppleve VM på ski, og det ble litt av en opplevelse! Joda, det var vinter i VM-løypene og i VM-området, selv om enkelte kritiske røster hevdet det motsatte. Men i nærområdet rundt den koselige campingen vi bodde på et par mil unna, der var det ikke mye snø eller vinter. Så på vår innlagte treningsdag, da vi skulle prioritere egentrening fremfor heiing på Lugnet Skistadion eller i Mördarbakken, måtte vi pent la våre egne ski bli liggende i skiboksen og i stedet snøre på oss joggeskoene. Men det ble en veldig fin sightseeingstur ut av det gjennom koselige områder med masse røde hus og "stugor"!

For vi må jo trene litt, selv om vi er i Falun... eller nettopp derfor...

Hanne i koselige omgivelser

Sightseeingsløpetur blant "røde stugor" 


 Hurra, det er vår!!! 




VM-fest i Falun


Men vi fikk da med oss mye fra selve VM-festen også. Den første dagen var vi på hovedtribunen på oppløpet i de spennende sprintløpene, med fire norske medaljer og mye dramatikk på nært hold. Og to dager senere var det om mulig enda mer intenst, da vi opplevde ekte VM-stemning i den store og lille Mördarbakken, med et yrende folkeliv og storskjerm med høytalere utplassert "midt i skogen". Hvilket liv det var!


Men litt flere stemningsbilder fra folkefesten kommer her;

Hanne klar for VM!  
Norsk supporter!


Kong Petter !

Magisk på medaljeseremonien på torget!
Hvilken stemning i Mördarbakken!
Kommer på NRK: Fru Weng var fimstjerne for en dag. Kanskje vi blir statister - eller linselus? 
Mye norsk i Lille Mördarbakken... 
Herlig gjeng med svenske veteraner. Karen i midten hadde vært på VM helt siden 1954
og er klubbkamerat i Lima med legenden Sixten Jernberg, som han kjente.
Enorm stemning da damene kommer fossende! 
Hanne kjøpte seg nye ski...

Det var gøy å være norsk i Falun og etter noen dager på fjellet der egne skiferdigheter kunne testes, var det klart for mer moro i:


SkiLøpernes FUN RUN - også kalt Kvinnedagsløpet... 


Løpet kom egentlig til ved at Joar hadde lyst på litt selskap på søndagens langtur, og inviterte like godt alle som ville til å løpe en eller to runder i den såkalte Holstadrunden, med start og mål utenfor egen garasje. Innbydelse ble sendt ut både på Strava og på Facebook, løpet fikk etter hvert egen sponsor og fine premier vanket både til vinnerne og i form av uttrekkspremier fra hhv Sykkelboden og Løplabbet. 

Hele familien var "i arbeid"
Og selv stilte Joar og fru Camille opp med nybakte boller, kaffe, sjokolade, saft og brus etter løpet. Et strålende tiltak og alle var glade og fornøyde, ja kanskje utenom Joar selv da, som fikk muskelkramper etter bare noen kilometer og var den eneste av de rundt 35 deltakerne som faktisk måtte bryte løpet!... 

Synd, men han tok det med svært godt humør. Det, som alt annet. 



Hvordan det gikk? Jeg åpnet behersket, men måtte slite mer etter hvert, men holdt sånn noenlunde jevnt trykk på begge de to rundene. I mål var jeg overraskende nok nummer tre, men milevis bak de to raskeste og jeg hadde mer enn nok med å unngå "tjeideng". Kvinnedag eller ei, selv om vi hadde fått streng beskjed om høflig å vike til side samt komme med oppmuntrende tilrop til damer som ville forbi, så lar en seg ikke slå hvis en kan unngå det!...

Tusen takk for et kjempeflott og artig tiltak. Her noen glimt fra Fun Run:

Klar, ferdig...
Petter Gustafsson vinner spurten...
Veteranen Lasse gjorde grovarbeidet

Jeg applauderes i mål!?... 

Margrethe vinner dameklassen

Christoffer depper over tjeideng...

.. men holder Janicke såvidt bak seg

Et FARGERIKT fellesskap!
Så er det klart for premieutdeling!

Fantastisk vertskap! 

And the winner is....
... Petter og Lasse! 
...og Margrethe, Janicke og Ida på damepallen
Det første løpet jeg har vært med på hvor arrangøren tilbyr nedsykling på rulle etterpå! 
Fin gjeng og moro med Fun Run!


Uansett var denne litt lange halvmaratondistansen på 21,6 km den perfekte oppkjøringen mot Berlin halvmaraton som skal løpes tre uker senere. Da bør sluttiden 1.37.05 helst være vel 7 minutter bedre... 

Så jeg grugleder meg til alvoret starter i Berlin 29.mars. Men i mellomtiden får jeg forhåpentligvis anledning til å spenne på meg skiene igjen et par dager. 
Men noe Birken-eventyr blir det neppe i år.. 



Borte bra, hjemme best!

$
0
0

Eller litt omskrevet; Berlin bra, Bergen best!...


På tide med en oppdatering av bloggen. For vinteren er forlengst over og joggeskoene har tatt kommandoen over bein og kropp.

Kort status på løpsfronten kan oppsummeres slik:
  • Fått trent bra og med unntak av en liten strekk, også vært tilnærmet skadefri...
  • Løpt to flotte halvmaraton i Berlin og Bergen...
  • Klar for halvannen ukes hardkjør med Fornebuløpet, Gøteborgsvarvet og Fjellmaraton...
Joda, sesongen er definitivt i gang!



Berlin Halvmaraton 

Det er alltid en stor opplevelse å løpe i Berlin. Halvmaratonløypen var egentlig finere enn det sagnomsuste Berlin Marathon, som jeg løp i 2013. Maratonløypen er jo rekordrask og "alle" verdensrekorder er satt der, men halvmaratonløypen stod ikke mye tilbake for den doble distansen hva gjaldt løypeprofil. Flat og ikke så svingete, og stor stemning med masse tilskuere og over 14.000 løpere dannet også en fantastisk ramme.

På minussiden må være en litt kaotisk startordning, for øvrig i sterk kontrast til det ordnede systemet på maratonløpet som startet noen kilometer unna Unter den Linden. Halvmaraton startet på Karl Marx Allé, før løypen passerte gjennom Brandenburger Tor allerede etter tre kilometer. Deretter fulgte man startstrekket fra helmaraton, til den store rundkjøringen med Siegerssøyle i midten, før løypen gikk i en slags halvbue via det gamle keiserslottet Charlottenburg og tilbake langs Kurfürstendamm, gjennom Checkpoint Charlie og i retning tv-tårnet, Alexanderplatz og sentrum av gamle Øst-Berlin.

MEKTIG! Gjerdene var satt opp kvelden før vi skulle løpe gjennom Brandenburger Tor. 

Dette var kortversjonen, og foruten startkaoset, som gjorde at jeg først måtte løpe lett heseblesende på feil side og i feil retning, vekk fra start, bak uendelige gjerder før jeg slapp gjennom og inn i selve startområdet, i feil ende, for så å måtte ta meg tilbake motsatt vei på riktig side av gjerdene... Puuh. Hvorfor kunne de ikke bare hatt en åpning i begge ender?

Men den aller siste flaskehalsen for å komme inn i startfelt A var stor, heldigvis, så starten ble faktsik utsatt i mange minutter og lenge nok til at jeg kom meg på rett plass, kunne senke skuldrene og var klar og tent da startskuddet endelig gikk. Litt verre lenger bak i de bakre startgruppene, hørte jeg andre fortelle senere, der hadde det visst vært lettere kaotisk, trangt om plassene og mye sikksakkløping det første strekket.

På vei inn i startfelt A. Selve starten skulle egentlig vært gått nå...

Selv kunne jeg løpe strake veien da starten endelig gikk og jeg har ikke annet å skylde på enn en relativt frisk vind, som vi delvis fikk midt i fleisen på første halvdel. Jeg slet med å holde nødvendig fart til målet om 1.30, men psyket meg opp med at jeg ville få medvind på returen og at det da ville gå som en lek. Men dengang ei, det ble ingen lek. Etter et siste krampeaktig forsøk på å presse kilometertidene ned før de siste fem kilometerne, så ble det i stedet en aldri så liten sprekk og påfølgende resignasjon. Jeg var sjanseløs på en tid som jeg for ikke lenge siden ville betraktet som "a walk in the park"... Så derfor gjorde jeg omtrent det, fisket frem mobilkameratet mitt fra venstre overarm og konverterte sporenstreks fra heseblesende mosjonist på etterskudd til løpende fotograf på forfot på indre bane. Sportsmanden på jobb. Folk stusser litt og ler litt når jeg plutselig skjærer ut til siden og stopper opp, for å knipse noen bilder i alle retninger, før jeg løper videre igjen, like plutselig som jeg stoppet. Men det var langt gøyere å cruise inn til litt under 1.35 som fotograf, enn å gi alt for å klare 1.31 eller deromkring...



Artig å stoppe 20 meter før mål og ta bilde av løperne, målseglet -
og fotografene som tar bilde av meg!... Lurer på hva de tenkte...

"Du skjønner vel at du ikke kan løpe," hadde den dyktige fysioterapeuten til Hanne sagt før avreise. Men den jenta gir seg ikke så lett. Hun bråbestemte seg, eller ombestemte seg, like før avmarsj fra leiligheten med bare vel en time til start. Kneet hadde nemlig vært svært så skrantet den siste tiden og egentlig var hele løpet droppet, meget motvillig. "Avtalen" nå ble at hun skulle jogge sammen med meg til starten, for å føle seg frem, og dersom det gikk bra, så kunne hun jo alltids småjogge i tre kilometer for å få følelsen av å løpe gjennom Brandenburger Tor. Som tenkt, så gjort, men siden kneet oppførte seg ganske pent, så ble det en fin rundtur i Berlins gater for oss begge.

Etterpå ble det after-run med Rolf, som presterte langt bedre enn meg på 1.26-tallet. Rolf var likevel bare sånn passe fornøyd, mens Hanne var strålende fornøyd med bare å ha fullført. Og aller best; kneet ble ikke verre!

Noen glimt fra glade løpere etter innkomsten...

Ikke supermann! Men Sportsmanden! 
Superkvinnen!






















Banketten startet egentlig allerede like etter innkomsten...

(det sjenkes og drikkes med begge hender...)



...før vi forflyttet oss til mer egnede lokaler!...

Et sjeldent øyeblikk som bare MÅTTE foreviges!!!
Ikke fullt sjeldent syn! Men det smakte for både Rolf og meg også...
På ekte tysk gasthaus med munter kelner og solid tysk mat. Perfekt bankett!

Se reportasje og flere stemningsbilder på Sportsmanden!

Bergen City Maraton

Fire uker senere sitter vi i bilen på vei til Bergen. Slekten skal besøkes og andre ting skal fikses. Men selvsagt skal vi løpe litt også. Bergen City Marathon er jo et ganske så nytt løp, arrangeres for fjerde året, så vi kan jo bare etteranmelde oss ved start, tenkte vi. Så plutselig var det fullt!

"Halvmaraton er fullt, men vi kan få løpe helmaraton! Skal jeg melde oss på begge to"? spør Hanne meg i bilen. Hun har "løpssjefen" selv på øret, og han er villig til å innvilge oss start på maraton, selv om etteranmelding egentlig ikke er mulig. (Her har arrangøren et lite forbedringspotensiale). Men siden vi kommer helt fra Oslo, så skulle vi likevel få lov til å melde oss på. Men bare på hel...

"Nei, jeg kan ikke løpe helmaraton, jeg skal dekke løpet for Friidrettsforbundet og Sportsmanden, så det går ikke," unnskyldte jeg meg.

"Men jeg melder meg på! Jeg reiser ikke helt til Bergen uten å løpe!" kontret Hanne.

Like etterpå var hun påmeldt. Noen timer senere, ved midnatt fredag, var vi endelig fremme i Bergen. Og bare noen timer deretter måtte vi grytidlig opp for å nå maratonstarten kl 08. Det var grått og vått, typisk bergensvær, skjønt vinden glimret heldigvis med sitt fravær. Med andre ord meget bra løpsforhold...

Flott og grått da starten går på Bryggen for helmaraton. Terje Lyngstad, den nye sjefen for Hordaland teater med Spenst-singlet har løpt mange maraton de siste årene, men neppe så mange flottere enn Bergen City Marathon i sin nye hjemby! 

Hanne og maratonfeltet kom godt i gang, mens jeg tok snarveien opp bakkene til Fjellveien i nedre del av Føyen, der løperne skulle passere etter syv kilometer og etter løypens lengste bakke. Jeg er i ferd med å perfeksjonere dette med å være løpende fotograf, så etterpå bar det ned bakkene igjen. Undrenes tid var nemlig ikke forbi; jeg hadde klart å skaffe meg plass på halvmaraton likevel og klokken 10 var det min tur til å stå på startstreken utenfor Bryggen. Men først hadde jeg knipset maratonløperne som passerte halvveis, og da jeg stod i det brede startfeltet på den fulle halvmaratonstarten, speidet jeg etter Hanne. Kanskje hun kom på den smale passasjen for de som da hadde løpt halvveis og skulle ut på runde nummer to?

"Hva gjør du i løypen!!"hadde en brysk vakt ropt til Hanne da hun passerte samme sted bare noen sekunder etter at starten min hadde gått.

"Jeg løper!!" svarte Hanne litt morskt tilbake, forbauset og overrumplet over det merkelige spørsmålet og tonen fra løypevakten, som tilsynelatende hadde mest lyst til å ta henne ut av løpet! Ikke fordi hun var sliten, men fordi hun hadde fått et startnummer med feil farge, hun løp nemlig med halvmaratonfargen, så vakten hadde nok misforstått. "Ja vel, så løp da!" ropte han etter henne, tilsynelatende litt brydd. Og Hanne løp videre, full av adrenalin. Det skulle komme godt med, for andrerunden ble tøff. Fryktelig tøff!

"JEG LØPER!!" Og det gjorde Hanne med bravur, selv om hun nesten ble "tatt ut" av løpet halvveis...
Til slutt kom hun også inn på riktig resultatliste, den for de som løp to runder..

Ikke så rart kanskje, med hennes litt for spinkle langturprogram. Den eneste langturen i vinter var Ribbemaraton fra Sandvika til Ski 3.juledag. Ikke er dette noen perseløype heller. Løypen er ganske hard, men du verden så fin trasé! Jeg nøt ferden og var turist i egen by der vi løp utover mot Sandviken, snudde opp til og langs Fjellveien, til Bellevue og Haukeland Sykehus, rundt store deler av det nyrenoverte Store Lungegårdsvann, inn i den revitaliserte Nygårsparken som endelig er åpnet for byens befolkning igjen og ikke bare for byens "løse fugler", langs Puddefjorden, inn i trange brosteinsmau på og rundt Nordnespynten, før innspurten langs Standkaien, Fisketorget og mål på selve Bryggen. Flott og mektig!

For egen del gikk det over all forventning. Jeg løp raskere enn i den mye lettere løypen i Berlin og spurtet inn til 1.31.02. Og denne gangen var jeg strålende fornøyd med både tiden og gjennomføringen. Her var det ikke snakk om å stoppe opp for å ta bilder 20 meter før mål!...

SE, HAN LØPER! Jeg løp uten kamera denne gangen, men Varegg Ski/Friidrett tok dette bildet i Sandviken etter noen kilometer. Jeg er nummer tre fra venstre, mens alltid blide Per Gunnar Alfheim i Vareggdrakt løper like innenfor meg. Vi utvekslet noen få ord underveis og mange etterpå. 

Hanne skulle fått tapperhetsmedaljen denne dagen, der hun litt senere satt fullstendig utmattet på gulvet i Vikinghallen. Jeg har aldri sett henne så sliten. Hun hadde nærmest sjangelt seg gjennom de siste kilometerne. Men å bryte? Å neida! Og hun kom seg raskt til hektene da vi litt senere kunne innta en bergensk skillingsbolle av beste merke og et par store kopper med kaffe på et lokalt bakeri.






















Men selv om tanken på "aldri mer maraton" fort la seg for Hanne, så blir det halvmaraton på Beitostølen i stedet for den planlagte Stockholm Maraton neste helg. Men nå er det jeg som må "ta igjen litt", så jeg satser på det virkelige Fjellmaraton lørdag 30.mai. Det var jo så flott den ene gangen jeg løp hele distansen over Valdresflya at det frister til gjentakelse, selv om kropp og bein neppe vil være helt enige i det så tett etter Varvet...

Fra Fjellveien: Min gode venn Bjørn Fretland, nybakt 50-åring,og Hanna Sæverås Breivold (som for øvrig ble nummer tre i BCM), løp begge Fjellmaraton i 2012, det året jeg debuterte. Om halvannen uke er det duket for min andre start der oppe.

For før den tid er det altså duket for enda et halvmaraton, sogar verdens største: Gøteborgsvarvet! Også det har jeg løpt en gang før, i tropevarmen som tok knekken på selv garvede afrikanere i 2013!...

Og som oppkjøring til det; sprintdistanse på 5 km i Fornebuløpet allerede i kveld...

Joda, sesongen er så avgjort i gang! På godt og vondt...


Eva Quivey, klar til start på halvmaraton;
det finnes ikke dårlig vær...
Tidligere klubbkamerat i Fana IL Bjarte Ellingsen
passerer halvveis på sitt maratonløp. 


Se reportasje med resultatlink på Sportsmanden



Fra sommer i Varvet og vinter i Fjellmaraton, til vann over hodet?

$
0
0
Våren og forsommeren har jaggu gått raskt unna. Tiden flyr jo bare! Siden forrige oppdatering har jeg vært innom et svært så variert opplegg. Etter oppvarming med "sprint" på den lengste etappen i Holmenkollstafetten, ble det dobbelt så langt på Fornebuløpets 5km, som igjen var oppkjøring til et av sesongens store mål; verdens største halvmaraton; GøteborgsVarvet! Og bare en uke etterpå var det klart for det som skulle vise seg å bli et av mine mest spesielle og tøffe løp noensinne, Fjellmaraton i snøstorm 30.mai!

Sommer og iyll under oppvarmingen i Slottskogsvallen før GøteborgVvarvet. 

Men vi tar det i rekkefølge:

Del 1: 


Fornebuløpet, onsdag 20. mai; 5 km


Opplegget for denne onsdagen var spikret; jeg skulle dekke 10 kilometeren på Sportsmanden etter selv å ha løpt 5 km som oppvarming. Eller motsatt. Det var en fin maidag og ganske så varmt, med en litt sjenerende vind midt i mot i deler av løypen. Skjønt egentlig var det bare deilig, men skal du prøve å løpe fort, så vil du helst ha det vindstille og flate løyper. Løypen var fin den, og kroppen fungerte også bra. Jeg holdt brukbart trykk oppe, men fikk det temmelig tøft på de siste kilometerne. Men det er da man får syretesten; Står jeg hele løpet? Har jeg viljen og gutsen til å fortsette og presse når jeg bare vil slakke av på farten? Klarer jeg å spurte?

Svaret ble godkjent og vel så det og med sluttiden 18.46 klarte jeg målet, som var å løpe raskere enn i fjorårets ene 5km (19.10 i 1814-løpet) og helst se 18-tallet. Begge deler gikk jo greit, selv om jeg hang over gjerdet og hev etter pusten i målområdet, som for øvrig var inne i Telenor Arena, litt som den spektakulære innkomsten i Frankfurt Maraton, dog uten rødt teppe og konfetti dryssende fra taket. Men Fornebuløpet er første gang jeg har startet innendørs.

Starten gikk innendørs! Så det var litt trangt om plassen
og kamp om posisjoner. Her fra ungdomsløpet på 3 km.  

Et flott løp og en fin kveld, som ble avrundet med å knipse massevis av bilder fra 10 km-løperne som dro i gang halvtimen etter starten vår. Det var litt hektisk å løpe etter kamera og ut i løypen igjen før jeg hadde fått igjen pusten, men gøy! Jeg tar stadig profesjonen som løpende fotograf til nye høyder. Og jeg fikk det formmessige svaret jeg trengte før neste store mål også, som var bare noen dager unna:




Idyllisk og flott på Fornebuløpet.
Jeg hadde en hyggelig prat med den gamle storløperen Gunhild Halle Haugen etterpå.
Hun løper fortsatt fort - og fort nok til å vinne 5 km for tredje året på rad, på såvidt over 17 minutter.


GøteborgsVarvet, lørdag 23.mai; 21,1 km


Hvilket liv det var i Gøteborg denne lørdagen! Hvilket løp! Hvilken entusiasme! Hvilken ramme rundt hele arrangementet, for ikke å si i hele byen! Hvilken følelse det var når du kom opp avenyen og så det kolossale folkehavet foran deg, av både løpere og ikke minst av tilskuere! De stod på rekke og rad, tettpakket, på begge sider. Det må være sånn langrennseliten føler det når de går VM i Falun eller i Kollen, bare selvsagt enda sterkere. Men jeg fikk gåsehud og holdt på å stoppe opp for bare å nyte øyeblikket der og da!

GØTEBORG IS YOURS - ja, jeg blir bare mer og mer glad i denne byen - og i GøteborgsVarvet

 Da hadde jeg imidlertid løpt i rundt 16 km, hele tiden med masse stemningsfulle tilskuere langs løypen og kroppen og beina fungerte over all forventning. Jeg var begynt å bli sliten, men ikke verre enn at planen fortsatt var å skru opp tempoet et hakk etter vending ved fontenen øverst på avenyen, med drøye 3 km igjen til mål. Bak jaget en av Norges beste ultraløpere, Hans Edgar, som jeg hadde vekslet noen små, men oppmuntrende ord med et par ganger allerede, først da han passerte meg, så da jeg passerte han igjen litt senere. Bak meg jaget også Steinar, "sjåføren" min, som var på jakt i sin halvmaraton nummer 98. Skjønt han skulle egentlig ikke være bak meg, men jeg surret det litt til i iveren rett før start og havnet i pulje 1 i stedet for pulje 2. Det kunne vel ikke være så farlig, tenkte jeg, men det holdt på å koste meg et offisielt resultat. Og selv jaktet jeg på Tim, en kar jeg har hatt utallige dueller med og ofte i tidligere tider innhentet mot slutten. Men de siste årene har jeg vært sjanseløs, for Tim blir bare bedre og bedre med årene, mens jeg blir dårligere og dårligere. Så da jeg så han på motsatt side ned fra fontenen og skjønte at han lå flere minutter foran meg i løypen, så glemte jeg Tim og fokuserte på mitt eget løp.

FOKUS: Jeg prøvde å ha fokus kvelden før også, da løpetøyet og strategien ble lagt. 

Det var mer enn nok, og faktisk mer enn bra nok også! For avslutningen satt, og etter at mine siste 1,1 km visstnok var aller raskest av alle i klasse 50-54 år, så kunne jeg klokke meg inn på solide 1.27.51 på egen klokke. Jada! Det er et par sekunder bedre enn Jessheim Vintermaraton i november, som da var min beste halvmare på et par år... Og det i den ikke helt lette løypen i Gøteborg, hele 5 1/2 minutt raskere enn første og eneste gang jeg har løpt her før, i tropevarmen for to år siden.

Det var veldig varmt for to år siden - men ganske varmt i år også,
og nedkjølende dusjer var montert på stadion! 
Etterpå lurte jeg meg inn på indre bane sammen med de akkrediterte pressejournalistene. Der stod  plutselig jeg også, med mobilkameraet mitt som jeg hadde hentet fra sekken som stod strategisk plassert bak tribunen, før jeg altså snek meg motstrøms tilbake og helt inn på gressbanen. Enda et kapittel i hvordan være løpende reporter. Her er det Sveriges stjerneløper Mikael Ekvall som intervjues. Min egen rapport kan leses HER.

Selv om tidene ikke lenger er som i gamle dager, så måtte jeg f.eks slite som et dyr for å komme meg såvidt under 1.29 i Stockholm Halvmaraton for to år siden, så det var ikke vanskelig å si seg fornøyd med dette resultatet. Selv om den offisielle tiden fortsatt er 1.28.10. Det var dette med feilstarten da; jeg ble nemlig av en eller annen merkelig grunn registrert i eliteklassen, og der opererer de kun med bruttotider. Derfor ble jeg også disket etter en stund, før jeg fikk forklart de faktiske forhold og kom tilbake på listene. Men tiden min ble aldri rettet. Uansett var dette mitt fjerde halvamaraton i år, og jeg har løpt fortere for hver gang! Hvor skal dette ende?...

SELFIE: Fornøyd etter løpet! 
Så da var det vel bare å fortsette, og løpe halvmaraton på Beitostølen også, i den superraske løypen i Fjellmaraton helgen etterpå?

Jeg fikk en liten prat med Ingulf Nordahl i Gøteborg - ganske fornøyd, og alltid like blid.
Jeg skulle få en adskillig lengre prat med Ingulf helgen etterpå, under litt andre omgivelser...  

Slik skulle det ikke gå! For det første så bestemte jeg meg for å løpe helmaraton på fjellet. Og for det andre, så ble løypen alt annet enn rask i år. For plutselig så satte Kong Vinter inn, toltalt misforstått, når vi nesten skrev juni måned! Så til de grader herjet værgudene at løypen måtte legges om, av sikkerhetshensyn. For det varslede uværet med snø og kraftig vind, det kom til gagns!

Mer om dette senere - da får du også vite om jeg nå virkelig har tatt meg vann over hodet. For i dag, to dager før start, ble det endelig klart; Jeg stiller i UltraBirken! 60 km i tøft fjellterreng venter allerede på lørdag 13.juni. Har det rablet helt for meg? Vil beina holde? Kommer jeg meg til mål? Klarer jeg å mobilisere mentalt? Og hvordan er formen nå, bare to uker etter det knallharde Fjellmaraton?

Svaret på dette - og mer fra tidenes tøffeste  Fjellmaraton - kommer i del 2 av historien!.... 

DEN GANG DA! Her er jeg i brukbar stil etter passering cirka maratondistanse i 2012, knipset av Bjørn Hytjanstorp. Joda, jeg vet hva jeg har begitt meg ut på... jeg løp UltraBirken for 3 år siden.  "UltraBirken er nok det mest ekstreme løpet jeg har vært med på", skrev jeg da! Jeg hadde glemt det, og ble nesten litt skremt når jeg leste min egen reportasje - ETTER at jeg hadde meldt meg på... Hele den historien kan du lese HER. 
Det får bære eller briste... 

Legg til besvær og bilder til nytelse

$
0
0
Med unntak av ankelbruddet mitt i 1995, har jeg nå hatt den lengste sammenhengende skadeperioden i karrieren. Og akkurat når jeg trodde at jeg var blitt bra og friskmeldte meg selv, så kom det nye og uventede problemer. Men jeg ser lyset i tunnelen og prøver å holde humør og moral oppe...

Så dette blir bare en kort oppdatering av situasjonen, for de som måtte lure. Krydret med noen vakre og trøstende vinterbilder.

For etter å ha gjennomført hele fire rolige løpeøkter, så avbestilte jeg timen min hos fysioterapeuten forrige torsdag. Jeg var skadefri! (...trodde jeg!) Jeg hadde jo også sesongdebutert på langrennsski, både i klassisk og i skøyting, med et par turer til hytten på Sjusjøen. Livet begynte å smile til meg igjen. Herlig! Her er et lite knippe bilder som kan få en til å glemme alle problemer og bare nyte: 


Sjusjøen - det forgjettede land!
Lyset på Sjusjøen er helt spesielt. Disse skiene også, forresten...
Jeg har aldri sett så mange i "sentrum" av Sjusjøen som i romjulen. Men fint var det! 
Et par kilometer lenger nord, ved Kroksjøen og hytten, er vi midt i villmarken! 
Vilt, kald og vakkert på hytten "Fjellro" 
Litt mer idyllisk foran annekset neste morgen!...
...mens turgåere og langrennsløpere sklir forbi hytteveggen. 

Ut av "drømmeverdenen og tilbake i "virkeligheten:
Stor var derfor overraskelsen - og skuffelsen - da jeg morgenen etter min kansellerte massasjetime våknet med ordentlig vondt i leggen. Men ikke på selve skadestedet. Det var den samme leggen, men nå var det smerter mye lenger oppe. Jeg skjønte ingenting. Og neste dag ble det enda verre, hele leggen føltes øm og stram, etter hvert var jeg nummen helt ned i fotsålen.

Hva var dette for noe? Teorien er at jeg har vært for hardhendt med et massasjeapparat og i stedet for å myke opp musklene, har maltraktert de i litt for stor grad!.. Høres det fornuftig ut? Ikke helt... For jeg har massert leggene mine mange ganger opp gjennom årene, tidvis temmelig røft ved vonde muskelknuter, men aldri opplevd å massere på meg en skade. Jeg var i villrede. En teori om at det kunne være blodpropp i leggen ble til og med lansert. Huff!

Jeg valgte å gi leggen et par dager fri, helt uten trening. Og i skrivende stund kjennes den bedre ut enn på lenge. Så alle skremselsteorier kan forhåpentligvis legges bort, og joggskoene tas frem. For nå begynner tålmodigheten min snart å ta slutt. Nå vil jeg bare løpe, løpe og løpe. Langt og lenge. Fort og kort. Langt og fort!... Skjønt akkurat DET må jeg nok vente med enda en lang stund. For formen er neppe upåvirket av tre måneder på sidelinjen, selv om jeg har trent bra, særlig med spinning. Men lørdagens 80 minutter på ski på golfbanen var ikke veldig oppløftende. Ett skikkelig stakedrag, og vips - så jeg var helt gåen lenge etterpå!

Så spørsmålet nå er om jeg vil bli fit for fight søndag 23.mars. Da går nemlig Roma Marathon av stabelen. Det neste spørsmålet er i hvilkentilstand jeg vil være. Kanskje blir det en ny sightseeing-løpetur med kamera, som jeg gjorde i Paris Marathon i fjor. Men det var en fin opplevelse, tross alt, og vil i tilfelle være en gedigen opptur. For det viktigste nå er å blir skadefri og igjen kunne nyte løpingens og treningens gleder fullt ut. Toppformen får komme senere.

Den nye Sjusjøen-vesten skal bli mye brukt i vinter!
Nå gleder jeg meg bare til en vinter med fine langrennsturer - og endelig litt løping.




Godt sponsornytt... og en ny strek i regningen...

$
0
0
En gladnyhet, samt en litt mer deprimerende sak....


2XU og Tufte - a winning team! 


Som den positive personen jeg er (eller i hvert fall prøver å være), så tar jeg selvsagt det glade budskapet først. Jeg har nemlig nylig mottatt en pakke med masse deilig og lekkert treningstøy fra 2XU. I tillegg til pakken med Tufte Wear som jeg fikk rett før jul. At noen velger å ikke bare sponse mer eller mindre kjente eliteutøvere, men også finner glede og verdi av å sponse en mer enn gjennomsnittlig interessert og ivrig "supermosjonist" godt over "middagshøyden", er bare helt fantastisk! Vel, nå er det jo slik at jeg forsåvidt er idrettsutøver og idrettsskribent på heltid (i hvert fall skribent...) Så jeg håper selvsagt å gi noe tilbake til 2XU og Tufte også!


Gjett om jeg gleder meg til å ta dette i bruk!

Tufte-tøyet har jeg forlengst prøvd ut og gitt min varmeste anbefaling. Jeg bruker tøyet stort sett hver dag nå. 2XU er jeg jo brukbart kjent med og har gode erfaringer med fra før, men egentlig bare i form av kompresjonstights og leggings, som her fra min pers i København Marathon!

GODE ERFARINGER MED 2XU etter PERS i København i 2011.
2.58.53 står fortsatt i rekordbøkene mine...
(Foto: Per Inge Østmoen)

Nå skal jeg også teste flere plagg, blant annet restitusjonstightsen, samt et par trøyevarianter og løse ermer, i tillegg til kompresjonsokker, calf guard og tights i ulike lengder. Det skal bli både spennende og motiverende!

KLAR TIL BRUK: Recovery compression tights
I BRUK. Veldig behagelig på...






















Fra skade til sykdom... skal det ingen ende ta?...


Men da kommer jeg ubønnhørlig over på den litt mørke siden av dette innlegget. For jeg hadde ikke mer enn akkurat fullført en vellykket test på mølle med min første løpetur på over 10 km siden den famøse skaden i Hytteplanmila, før nye problemer oppstod. Gledestrålende friskmeldte jeg meg selv den ene dagen og så frem til opptrapping på løpefronten, før jeg fikk influensaen rett i trynet dagen etterpå! Dette var onsdag i forrige uke. Og fortsatt er jeg like nedsyltet. Først i dag fikk jeg tatt turen til legen for å sjekke at det virkelig bare var et virus og ikke enda verre saker. 

Heldigvis, lungene så bra ut, med unntak av viruset da. Men det kunne fortsatt ta sin tid, så jeg fikk treningsforbud til i hvert fall ut i neste uke....

Så selv om vi fortsatt bare skriver 6.februar, så begynner det å spøke skikkelig for en anstendig form til Roma Marathon 23.mars...

Uansett, jeg ønsker alle en fortsatt fin vinter - og et godt OL!

Grip dagen - med eller uten trening!





Drama og panorama på snøfjellet!

$
0
0
Hvilke kontraster det er om dagen! På flere måter. Her hjemme er det rene vårstemningen. Jeg kan aldri huske at det har vært så lite snø i Sørmarka som denne vinteren. Den nye løypetraséen ligger ubrukt og selv på golfbanen, et av de sikreste stedene for langrennstrening på hele Østlandet, har det ikke vært mange ukene med skikkelig skiføre i vinter.

Hvor velsignet var det ikke da å komme seg til fjells for å oppleve vinterferie med snø og skiføre på Sjusjøen. Men der er situasjonen stikk motsatt. Aldri har det vært så MYE snø som nå, ikke så lenge jeg kan huske, og heller ikke så lenge harbarkede sjusjøværinger (heter det det, mon tro?) kan erindre. Vi må visst helt tilbake til 60-tallet, kanskje enda lenger, for å oppleve like store snømengder!


Vinter og sne!!! Annekset med den godt kamuflerte hytten like bak!....
Skorsteinen og det ene mønet var alt som stakk opp av snøen.
Men bildet er tatt etter at skorsteinen ble rensket. Den var nemlig kamuflert i is og snø den også!


Fase 1 - Snørikt vinterdrama 

Så det var med blandede følelser jeg dro oppover forrige lørdag. Glad for endelig å komme meg til fjells og kunne spenne på meg skiene, men med bange anelser, siden jeg hadde sett enkelte foruroligende bilder fra andre hytteeiere som tydet på at det var litt av en jobb å gjøre med snømåking! For på grunn av en utrolig seiglivet influensa og forkjølelse som ikke hadde villet slippe taket, hadde jeg ikke vært på "Fjellro" siden romjulen. Ville jeg finne den lille 50-kvadratmeter store hytten i det hele tatt, eller var den kanskje helt nedsnødd eller sammenrast under all snøen?

Ja, det var faktisk ikke så mye om å gjøre. Og det hele ble en smule dramatisk, siden jeg på toppen av det hele klarte å "time" min ankomst til den aller verste dagen i manns minne, den dagen da Birkebeinerveien faktisk var stengt ved bommen på Storåsen, den dagen det også var umulig å kjøre brøytebil, og det i hvert fall ikke ble kjørt opp skispor. Ingen av delene hadde jeg opplevd før!..

Så gleden min var kortvarig, der jeg hadde priset meg lykkelig over at Passat'en i det hele tatt hadde kommet seg opp alle bakkene fra Mesnali - det var nemlig langt fra alle som var like heldige, og jeg kjørte forbi fem biler som stod fast i veikanten. Men på toppen var altså veien bom stengt og jeg fikk beskjed om å vente til kl 17.30, da skulle de forsøke seg med kolonnekjøring inn til Kroksjøen og Aksjøen!...

Aldri så galt at det ikke er godt for noe, for da rakk jeg en liten tur oppom den superspreke Rustad-gjengen som Harald hadde invitert med seg til hytten "Fjellsno", et navn som nå passet langt bedre enn noen kunne ane. De gutta lot seg for øvrig ikke stoppe av litt snø, så da jeg stakk innom kom de akkurat inn i tur og orden, etter å ha vært ute i dårlige spor i 6-7 timer og gått over 5 mil på ski...

Vel, jeg måtte raskt tilbake til kolonnekjøringen og jeg kom meg da både gjennom bommen og fant hytten til slutt. Men ikke helt uten dramatikk og det ble en lang dags ferd mot natt. Her er et resyme av dramaet som jeg skrev på SkriveBlokken, etter at jeg omsider hadde kommet meg innomhus, fått i meg noen brødskiver, en kopp varm te - og et glass vin!

- Ikke like klokt det valget jeg gjorde om å dra til fjells i ekstremværet i dag. Men måtte nesten det, siden det ryktes at hyttene er helt nedsnødd. Og det var verre enn jeg trodde!

Det begynte med slaps, sakte kø og vanskelige kjøreforhold hjemmefra. Det var like før jeg utsatte hele turen. Men kom meg da til Espa til slutt, der jeg hamstret 10 boller og kaffe, men da jeg skulle kjøre videre, virket ikke vindusviskerne! Krise i snøværet! Da hadde jeg ikke kommet lenger... Men heldigvis, på femte forsøk, etter å ha fjernet masse is og slaps, så virket de igjen!

Var heldig som kom meg opp bakkene fra Mesna. Mange biler stod midt i bakken og kom ikke videre. Trodde jeg var velberget da jeg kom helt opp til toppen ved bommen på Storåsen, men der var Birkebeinerveien fra bommen stengt!! De hadde aldri opplevd så vanskelige forhold med fokk og null sikt. Ikke ble det kjørt skiløyper heller. Fikk beskjed om at de skulle forsøke kl 17, med kolonnekjøring. Dro nedom Gråten og luftet Mira og tok så en spasertur oppom Harald, som har Rustadtreff. Lot heldigvis bilen stå, og måtte i stedet hjelpe med å skubbe to andre biler som var sklidd ut i grøftekanten på det håpløse føret, til ingen nytte. Og Harald sin hytte var nesten helt nedsnødd, har aldri sett makan. Fikk en liten prat med gutta, som tross været hadde gått 6-7 timer og over fem mil på ski!... (Det er en grunn til at 50-års klassen er så beinhard, Marius!..) 


Tilbake til Storåsen, vente, vente, endelig kom vi avgårde i lang kolonne. Passaten spant, men jeg klarte det såvidt, til slutt. Men fra parkeringsplassen ved Kroksjøen var det ikke kjørt opp noe skiløype. Og det var blitt mørkt, og surt og vind og tåkete. Fikk tråkket oss frem, Mira flink og viste vei i mørket uten noen spor. Men det store sjokket kom når jeg kom frem. Hytten var helt nedsnødd! Så ingen vinduer, såvidt skorsteinen. HalvBirken-skiltet stakk såvidt 10 cm opp av snøen...

Heldigvis hadde jeg spade med meg, for første gang, det var redningen! Men det var litt av en jobb som ventet, jeg måtte bare tenke på en ting av gangen, en meter av gangen. Og takk Gud for at det ikke var så kaldt, så jeg klarte å holde varmen på hender og føtter, mot normalt, ellers hadde jeg strøket med... Gravde sikkert et par timer, gravde meg NED til døren, startet i høyde med mønet! Aldri sett makan, ikke engang 10 prosent av dette før, helt enormt med snø!


Jeg fant hytten - såvidt!....
Og gravde meg NED fra mønet til inngangsdøren.... Litt av en jobb - i mørket!
Annekset var ikke like nedsnødd, men også dette lå plutselig NEDE i en grop....
Titt, tittt, hvem der? Mira lurer på hvordan hun skal komme seg ned til døren...


Kom meg ned og inn til slutt, men måtte tilbake til bilen for å hente iPad og en ny svær sekk med klær og annet. Det var skikkelig skummelt og mot enhver fjellvettregel, selv om det ikke er så langt og jeg er lommekjent. Men ingen sikt, og jeg klarte å gå meg litt vill bortover! Beholdt imidlertid roen, men var ikke helt høy i hatten, for det var tåke og null sikt og sur vind. Men fant bilen til slutt og kom meg tilbake også, etter et feilvalg der jeg havnet ned i et høl under en skavl og falt og slet med å komme meg opp med blytung sekk.

Var glad da jeg kom meg tilbake til hytten. Men da måtte jeg opp på taket, for å spade frem skorsteinen! Deretter stuevinduene. Kjøkkenvinduet er fortsatt nedgravd. Og ytterdøren hadde blåst opp og det var blåst inn masse snø i gangen. Alt var hvitt - inne! Jeg kan fortsatt ikke åpne døren før det fyker inn masse snø, på to sekunder. Har måtte koste gangen og riste tepper og matter flere ganger, men kassene med tøy som står i gangen er blitt våte og fulle av snø. Og så fikk jeg ikke igjen ytterdøren... Det er som å bo i en snøhule... 

Huff, nei dette var litt for mye av det gode - selv for meg! Men jeg kom meg da til slutt i hus og fikk skiftet alt det klissvåte tøyet, og nå begynner det å bli litt lunk her inne...

Har en kjempejobb å gjøre i morgen også med å måke frem resten av hytten og taket. Så får jeg bare håpe at det blir kjørt spor i morgen, så jeg kanskje får tatt meg en liten skitur også... Hvis det blir tid... Mens bilen sikkert snør inne på parkeringsplassen. Og det verker i rygg og skuldre etter all spadingen i kveld. Bra styrketrening, om ikke annet, selv om det er klassisk oppskrift på skiveforskyvning...

Men enn så lenge har jeg det bra, nå når jeg kan holde meg innendørs en stakket stund...
Vi gærne har det godt! 


Og her er noen glimt fra hvordan det var innendørs....

Fra gangen...
Stuevinduet på sørsiden var det eneste som ikke var helt tildekket...
Vinduet i gangen slapp ikke inn mye lys...
Det gjorde heller ikke kjøkkenvinduet.
Til slutt, etter noen dager, og etter å ha gravd en "utsiktskorridor",
slapp sola litt inn det vestlige stuevinduet! 

 Glimt fra tur i tåkeheimen dagen etterpå, til Elgåsen og Mellsjøen

Velkommen til Mellsjøen, står det egentlig på dette skiltet!
Furet værbitt!...
For 20 år siden ble det skrevet historie ikke så langt unna...
Hjemme igjen til snøhulen! Ikke så lett å se, men dette er inngangen til hytten! 
Bildet tatt nedenfra, ved inngangsdøren...


Fase 2 - Panorama og helt magisk 

Nok om dramaet, for selv om også søndagen var heftig med mye snø, føyk og elendig sikt, som bildene over viser, så var det dette med kontraster. For de neste to dagene, mandag og tirsdag, ble noe av det flotteste jeg noengang har opplevd i fjellet. Og jeg har vært der noen ganger etter hvert...

Vind, fokk og tåke var erstattet av sol - lettskyet mandag (billedserien under) og sol fra en skyfri himmel på tirsdag (lenger nede) - nesten ikke vind, et par minusgrader, fantastiske snø- og isformasjoner på trær og i terrenget, kjempeføre, herlige spor og en helt utrolig kontrast til dagene forut.

Fantastiske motiver og trolsk stemning i mandagens tur i "Snultrarunden":


















Det ble en salig blanding av skiturer med vekselvis klassisk og skøyting, ispedd litt lystbetont (!) snømåking. Og tur til Lillehammer på ettermiddagen for å hente Hanne, Thomas og Marie som kom opp med toget - med direkte feiring av bursdagsmiddag. Det ble en lang kveld - og en enda lengre dag på tirsdag.

Fra DRAMA til MAGI!!

Fra flott og trolsk til fantastisk - noen bilder fra tirsdag: 


Etter tre timer med Hanne sine håpefulle og søster Rikke som dukket opp i skisporet, så ville Hanne forlenge turen rundt Midtfjellet også, etter at familiens yngste synes de hadde gått langt nok. Og når vi kom oss i hus etter denne flotte rundturen på fire timer, så var det ikke lenge til vi spente på oss skiene igjen og tok turen til resten av Wibe-klanen som var innlosjert på Storåsen, ispedd litt OL-sending - på TV!! (vi har nemlig bare radio i vår lille villmarkshytte..) - og tilbaketur litt senere under stjernehimmelen, akkurat i det en oransje nesten-fullmåne dukket opp i horisonten lavt over Midtfjellet og kastet trolsk lys over terrenget.

Det var så flott at jeg ikke var fornøyd med de 50 minuttene det tok på hjemveien, jeg hadde simpelthen ikke fått nok og tok en ekstrarunde mot Gjestbodsåsen - helt alene, med månen og stjernene, med avskrudd hodelykt og stillheten.

Helt magisk!!

Sol over Snørvillen
Nærområdene på Kuåsen
Mitt drømmeland
Fortsatt i drømmeland...
Hyttens sørside, den eneste som ikke var begravd, ses midt i bildet, nesten "i" løypen.
Rett utenfor hytteveggen ser det sånn ut, retning Kroksjøen. 

Resten av vinterferien var mer på det jevne, med litt vekslende vær og føre, men med senkede skuldre og evne til å nyte. Før vi returnerte for en avsluttende OL-helg hjemme. Vi måtte jo få med oss litt mer av lekene fra Sotsji også, og det var meldt en ny runde med tåke og vanskelige føreforhold. Men det så vi ikke noe til. For da var vi hjemme i lavlandet, til et snøfattig og vårlig Sofiemyr. Jammen sa jeg kontraster!

Men hytten står, den er delvis gravd frem, jeg har hatt noen dramatiske og fantastiske dager på fjellet.

Kontraster - på godt og vondt - er det ikke slikt som gir livet mening, da?

Avslutter med noen bilder av den (delvis) fremgravde hytten - i det som er en av tidenes mest snørike vintre på Sjusjøen:





I'll be back!!! 



På vaklende skritt mot vakre Roma

$
0
0
Endelig! Jeg er ordentlig i gang med løpingen igjen! I grevens tid, for vårens store mål, Roma Maraton, står for døren om bare noen dager. Men målsettingen er kraftig nedjustert. Jeg har lagt vekk alle tidsskjemaer. Nå handler det kun om å klare å fullføre i en viss stil, og med en god opplevelse.

- Vet du hva? Roma Maraton er kåret til verdens vakreste bymaraton! 


Det er min gode venn Christian Odgaard som oppglødd forteller dette, og i vanlig entusiastiske ordelag skaper han ekstra spenning og forventning. Christian skal også løpe i Roma, som han for øvrig gjorde både i Stockholm og på sitt røvertokt til Reykjavik i fjor, begge ganger med bravur som beste nordmann! Han stiller i en litt annen klasse, men gleden av å løpe maraton har vi felles. Og VAKKER? Ja!! Her er noen smakebiter fra hjemmesiden til Maratona di Roma:






Og nå gleder jeg meg virkelig! Roma er jo også en veldig fascinerende by, som jeg bare har besøkt en gang før, for ganske mange år siden. Nå blir det oval langhelg fra fredag morgen til mandag kveld med Hanne, som skal løpe sitt tredje maraton, og sitt første etter korsbåndskaden og operasjonen for to år siden. Sammenlignet med hennes tapre opptrening og kamp for å komme tilbake, så er skade- og sykdomsplagene mine i høst og i vinter for småtterier å regne.

Likevel har jeg aldri hatt et så langt avbrekk fra løpetrening, med unntak av ankelbruddet i 1995 og de plutselige hjerteproblemene i 2005, som begge satt meg på sidelinjen i et halvt års tid. Joda, månedene etter at jeg kom haltende og hinkende i mål i Hytteplanmila har vært en smule frustrerende. Og da jeg akkurat trodde at jeg omsider var blitt helt bra igjen etter den særdeles seige leggskaden, så ble jeg altså influensasyk. En influensa av den seige sorten, som satt i i flere uker, for deretter å gå over i halsbetennelse eller noe annet svineri. Så jeg har hanglet i altfor lang tid i høst og vinter, helt til de siste par ukene, da jeg endelig har kunnet trene for fullt igjen.

Men det er i slike perioder man skjønner hvor stor pris man setter på å være frisk, på å kunne trene, på å kunne LØPE! Det var en herlig følelse da jeg endelig kunne jogge i rolig tempo en halvtime på tredemølle, uten å kjenne noe i leggen. Det gikk i sakte fart, men var pur glede!

Jeg har tilbragt en del timer på eget treningsrom i høst og i vinter, samt på Stamina...
...som følge av en besværlig legg... blant annet.
Men herlig å kunne LØPE igjen! 


Men oppkjøringen til et maratonløp har aldri vært dårligere. Dog har jeg klart å få løpt tre langturer. Først satt jeg "personlig rekord" med å holde ut hele to timer på mølle, men med "kun" 22 km tilbakelagt, så gikk det ikke spesielt fort. Deretter har jeg fått meg et par turer utendørs, den siste langturen så seint som på lørdag, da jeg også akkurat bikket to timer. Og på søndag var jeg med på begge Hanne sine påfølgende spinningtimer på Stamina.

Så det er vel omtrent det beste jeg kunne få ut av situasjonen, slik det har blitt, og jeg begynte faktisk å bli littegrann optimistisk. Men akk, på tirsdagens lille løpetur, der jeg skulle ta noen halvharde drag underveis, så slet jeg fælt med en lårmuskel som raskt ble verre. Heldigvis hadde jeg vett nok til å droppe de to siste planlagte dragene før det endte med en solid strekkskade, skjønt jeg hadde vel egentlig ikke noe valg. Så nå "bor" jeg i recovery-tightsen fra 2XU og gjør egentlig ikke annet enn å hvile, restituere, tøye og massere de siste dagene, dersom jeg skal ha noen som helst sjanse til å fullføre de 42,2 kilometerne i det som altså skal være verdens vakreste bymaraton...





I neste innlegg får du fasiten - både om maratonløpet og om beina holdt, både for Hanne og for meg. Og om Christian igjen kan bli Norges beste.

Uansett, banketten på søndag skal vi vinne!

Ciao!


PS. Kan ikke helt slippe opp vinteren heller. Har vært til fjells igjen i mellomtiden, og fått noen fine treningsturer med ski på beina også da. Det har hjulpet godt. Her er en liten oppfølger av den snørike vinteren som ble behørig omtalt i forrige innlegg.

Hytten og annekset ligger fortsatt forholdsvis god begravet...
Men jeg kom meg da frem til slutt og kunne plante flagget!
Fikk hyggelig selskap av Arnstein også, og vi hadde selvsagt en fin tur sammen.
Må nok teste skiene et par ganger til også etter Roma...
Sånn så det ut da HalvBirken gikk forbi Kroksjøen. (Mange flere bilder i linken)....
...og forbi hytten, der dette skiltet "viser vei", nesten nedsnødd, for første gang...



Marerittet i Roma - som endte godt!

$
0
0
Maratona di Roma! Kanskje jeg skulle omskrive det til Marerittet i Roma? Neida. Men det ble en tur med en del komplikasjoner, for å si det mildt. Men også en fantastisk opplevelse. 




Etter litt startvansker, der det en stund så ut til at hele turen skulle gå i vasken, kom vi oss da avgårde grytidlig lørdag morgen. Air Berlin, som jeg hadde gode erfaringer med til nettopp Berlin og jubileumsmaratonet der i høst, skulle frakte Hanne og meg trygt til Roma, med en liten mellomlanding i, ja riktig gjettet; Berlin.

So far, so good, og vi ankom Den evige stad "on time". Startvanskene hjemmefra var imidlertid bare forvarselet, da ingen koffert dukket opp i Roma. Jo, Hanne sin bagasje var heldigvis kommet velberget frem, men min var søkk vekk. "Den står i Berlin og vil bli fraktet til hotellet deres i morgen ettermiddag", sa en hjelpsom italiener i skranken på "customer service" for en rekke småselskap.





Men....alt løpetøyet mitt er i den kofferten. Og Hanne sine joggesko også! Shit... Gode råd var dyre - og dyrt ble det - for to par nye sko, samt litt annet nødvendig utstyr, måtte handles inn på Expo-en, som vi omsider kom oss frem til, og inn på, etter å ha stått i en formidabel kø. Da hadde vi først sjekket inn på hotellet vårt, ikke helt "sutalaust" det heller, siden hotellet ikke hadde registrert bookingen vår via nettet. De levde ikke akkurat i den digitale verden. Og selvsagt var det heller ikke slik som lovet på nettet, at det var gratis trådløs nett på hotellet. Jeg er litt lei av at det loves og lyves så det renner på dette området, for det er mer regelen enn unntaket at dette IKKE stemmer.





Vel, det er egentlig en bagatell og det kunne skjedd verre ting, og på vår vei hjem fra Expo-en traff vi på en trivelig kar som viste seg å være selveste The "Marathon Man"! Ja, han ikke bare kalte seg det, men hadde det som merkevare med logo på t-skjorte. Og, skulle det vise seg, han var "verdensrekordholder" i antall maratonløp på ett år, der alle kontinenter var besøkt! Hans forrige maraton var ingen ringere enn Antarktis Maraton 10 mars! Hans varemerke var ellers å løpe i supermanndrakt, der S-en var byttet ut med en M! Kul og trivelig kar!




Etter litt kveldslig sightseeing ved Colosseum og inntak av en stor porsjon med spagetti bolognese, ble det relativt tidlig kveld. Dagen hadde likevel vært veeeldig lang, og oppladningen til morgendagens maraton ikke den beste. Jeg hadde dessuten ikke fått shoppet noe særlig mer enn sko (til oss begge), en løpetruse og noen løpesokker, så dilemmaet var hvordan jeg skulle gjøre det på løpsdagen. Det var nemlig meldt regn i timene forut for og under løpet. MYE regn!





Raceday

Enden på visen ble endret strategi. Forberedelsene var jo uansett en smule mangelfulle, og jeg tenkte at det kanskje var hyggeligere for oss begge om jeg var hare, medløper, coach og inspirator for Hanne. Hun skulle løpe sitt tredje maraton, og sitt første etter sin omfattende kneoperasjon for to år siden. Hun hadde enda flere spørsmålstegn enn meg før løpet, og satte veldig stor pris på å få en løpsledsager.

Valget var nok lurt, for oss begge. For på vei til start, kom plutselig det bebudede regnværet. I første regnskyll søkte vi ly under et tre, men da neste regnskyll kom, var vi sjanseløse. Da befant vi oss nemlig midt i den svært saktegående køen som sneglet seg de siste hundre meterne frem til start, og det var ingen steder å søke ly. Men heldigvis hadde vi fortsatt på oss overtrekksjakker, siden jeg skulle løpe med en liten sekk med kamera og litt annet. Dermed slapp vi billig unna, sammenlignet med de fleste rundt oss, som stod ferdig oppstilt i konkurransehabitten. Skjønt noen hadde på egenhånd skaffet seg regnposer, som man får utdelt på svært mange maratonløp, og som vi avgjort burde fått her også. Men nei...






Da starten gikk hadde det sluttet å regne, og det var egentlig svært så fine forhold med frisk, fuktig luft og passe temperatur rundt 12-14 grader. Og med unntak av et par regnbyger, var det stort sett slik under hele løpet. Dermed var det bare å løpe - og NYTE! Eller hur?

Hanne startet veldig bra, hun fant fort en fin rytme og løp klokt og jevnt, uten å ødsle med kreftene slik svært mange gjør i maratonløp, i et forsøk på å knipe et sekund her og et sekund der, men der de oppnår å tape det samme i minutter senere i løpet. Vi hadde et lite håp om 4 timer og løp de første 15 kilometerne klokkejevnt på ca 6 minutters fart per kilometer. Men etter at jeg skulle være god "hjelperytter" a-la sykkelsporten og hente drikke til kaptein Wibe etter 10 km, var hun borte vekk. Hva gjør en god hjelperytter da? Jo, han avanserer raskt fremover i feltet, med vannflasken i hånden, på jakt etter sin kaptein, og når han ikke finner henne der, så slipper han seg bakover for å vente på henne. Men hun kom ikke!

Søren, da må hun likevel være foran meg, regnet jeg ut, i forhold til andre kjente "landemerker" i den store "ormen" som bølget seg frem, som 4.30-ballongene. For vi lå jo FØR dem i løypen....




Jeg ga til slutt opp, håpet at Hanne konsenterte seg om egne oppgaver og ikke en forsvunnet hjelperytter, og håpet berettiget på å finne henne igjen senere i løpet. Som tenkt, så gjort. For etter noen kilometer med flittig bruk av kameraet med fotografering av blant annet Petersplassen og Peterskirken- hjelperytteren hadde nemlig nå fått andre oppgaver som løpende fotograf for Sportsmanden - så dukket plutselig en velkjent hestehale opp like foran meg. Da hadde vi akkurat passert 20 km på litt over 2 timer.


.

Hanne løp fortsatt lett og ganske jevnt, men hadde begynt å kjenne det litt. Og det gjorde jeg også. Allerede like etter min lille fotosession ved Peterskirken, merket jeg til min lille forferdelse at jeg begynte å bli ganske sliten og mør i beina. Og jeg hadde da bare løpt 17-18 km. Hadde mine tempovekslinger kostet krefter, var grunnlaget likevel altfor dårlig, eller var jeg kanskje ikke i bedre form?

Uansett, jeg prøvde å skjule egne trøtthetstegn og i stedet oppmuntre Hanne, for hun hadde nok "fått det" i vel så stor grad. Og det var leeenge igjen...

Det ble en slitsom ferd de neste halvannen til to timene. Hanne er gjennomtrent, men mangler i enda større grad enn meg langturer på asfalt. Det kunne blitt skjebnesvangert og vi måtte flere ganger stoppe litt for å tøye ut ulmende kramper. Vi hadde droppet et hvert tidsskjema nå, det var snakk om å fullføre, og å gjøre det med en viss stil. Men å bryte var overhodet ikke et tema. Til mål skulle vi, om vi så måtte gå resten av løpet.

Hanne er seig og viljesterk også, og det var ikke mye vi gikk. Kun i korte strekk, før hun ville løpe igjen. Coachen prøvde å oppmuntre etter beste evne, med litt vekslende hell, men da vi passerte 35 km og begynte å se slutten på løpet, så kviknet vi litt til, begge to.

- Prøv å glem at du er sliten og se deg rundt. Husk at du er midt i Roma og sug inn alle inntrykkene, prøvde jeg å oppmuntre. Og jeg tror det hjalp, i hvert fall for meg selv. For de siste kilometerne løp jeg med kameraet i hånden og knipset flittig, med stadig nye, vakre og spennende motiver. Det er gøy å være løpende fotograf, jeg har vært det et par ganger før, men nå tror jeg at jeg tok den profesjonen et hakk videre!

Vi passerte Piazza Navone og Panthion og nå nærmet vi oss virkelig mål.







-Har du en mynt på deg? spurte Hanne da Trevifontenen dukket opp. Det skal jo bringe lykke å kaste en mynt i den, men vi tok oss i hvert fall tid til en kort pit-stop for et bilde. Like etter passerte vi den såkalte spansketrappen, som ikke er noe annet enn nettopp en trapp.





Snart i mål, vi bør kunne klare det på under 5 timer, prøvde jeg meg. Men tid var ikke et tema nå. Likevel hadde vi fått opp en bra marsjfart igjen og gåstrekkene var blitt sjeldnere. Og plutselig dukket det opp noen fine ruiner, som det er mange av i Roma, som ligger som fantastiske "kulisser" rundt løpet. Så tronet plutselig vakre Kapitolhøyden opp rett i front, der Brutus og hans medsammensvorne skal ha stengt seg inne i tempelet etter mordet på Julius Cæsar, og vi svingte inn på hovedavenyen langs Forum Romanum. Med målseglet rett i front - og Colosseum like bak. Vakkert!




I ekstasen glemte fotografen helt å ta bilde av alle de "ekte" romerne som stod oppstilt i sine rustninger like før målstreken, som vi passerte hånd i hånd, nesten romantisk og på en helt annen måte enn jeg har kommet i mål på i mine øvrige snart 20 maratonløp...

Det kom et par tårer fra Hanne etterpå, jeg er ikke helt sikker på om det var gledestårer eller fordi hun var så sliten. Men makan til tapper innsats skal man lete lenge etter. Vi kom oss under 5 timer med god margin også.

En god venn av meg, som attpåtil er en meget rutinert løper, uttalte en gang at det ikke er noen stor prestasjon bare å fullføre et maraton.... Hvor feil kan man ta. For det er nettopp det det er, som for øvrig vår alles "maratonmor" Grete Waitz også skrev i boken sin: En STOR prestasjon! Og derfor blir også følelsene så sterke i sånne stunder.



Etter noen sedvanlige bilder og litt næring, ville vi bare komme oss tilbake til hotellet. Men før vi kom så langt, åpnet igjen himmelens sluser seg, en siste gang, med like stor kraft som rett før løpet, liksom for å fortelle at ringen var sluttet, at vi var i mål, at vi hadde klart det, begge to - til tross for alle de uforutsette problemene.

Da gjenstod bare banketten. Joda, vi kan vel si at vi vant den også, på vår måte. Men det gikk temmelig rolig for seg. Dog hadde vi grunn til å feire, både med fullførte løp, legger og knær som hadde bestått, og en aldri så liten bursdagsfest på kjøpet.





PS: Den bortkomne kofferten dukket aldri opp dagen etterpå, som lovet. Den dukket først opp her hjemme på Sofiemyr i kveld, levert med budbil fra Gardermoen. Det er bare det at de kom med feil koffert! Så alt tøyet fra 2XU som jeg skulle løpe med, og alt det andre som jeg hadde pakket ned, er ennå ikke kommet til rette.... Air Berlin og mellomlandinger er en dårlig kombi...
Men det er en helt annen historie.




Jeg vant, jeg vant!!

$
0
0
Congratulations, Frode! You're in. Welcome to the Class of 2014,
TCS New York City Marathoner!


Denne gladmeldingen tikket inn i forrige uke. ENDELIG skal jeg få løpe verdens mest kjente løp: New York City Maraton! Jeg vant i det såkalte lotteriet, der sjansene for å være blant de heldige utvalgte visstnok bare er rundt 11 %. Og det forutsetter at man først må ha klart kvalifiseringskravet for å kunne delta i lotteriet.


New York, Central Park, NYCM!!!!

For min klasse var kravet å ha løpt maraton på under 3.06 i fjor. Det regnet jeg med å klare i Berlin Maraton, fjorårets store maratonmål og happening. Men dengang ei! Men man kan faktisk også kvalifisere seg på bakgrunn av resultat på halvmaraton. Her var det relativt overkommelige kravet mitt å løpe under 1.29. For bare et par år siden hadde dette vært grei skuring. Men det var det ikke i fjor. Dog, i Stockholm Halvmaraton kjempet jeg meg inn på 1.28.58,intetanende der og da om at de to små sekundene var helt avgjørende for at jeg skulle få lov til å kjøpe et lodd til $11 for å delta i lotteriet for årets NYCM. SÅ små marginer kan det altså være. Takk og pris for at jeg fullførte helt inn med en solid avslutning i Stockholm! Aldri har vel de velkjente ordene om "fullfør helt inn!", eller "stå på helt til målstreken" lønnet seg bedre enn denne vakre høst-lørdagen i Stockholm!

Med medaljen etter fullført Stockholm Halvmaraton.
Jaggu vanker det ikke en liten ekstrapremie til høsten!... 

Så nå er det bare om å gjøre å holde seg frisk og skadefri fremover! Det har jo ikke vært noen selvfølge den siste tiden... Og legge opp et treningsprogram som innebærer en sen formtopp den 2. november. Da skal jeg også ha unnagjort de nødvendige langturene som jeg manglet før Roma Maraton. Og så skal jeg prøve å være litt tidlig ute med planleggingen, for en gangs skyld. Logistikk er nemlig viktig på en sånn tur. Jeg har aldri vært i New York heller. Så alle gode tips fra leserne tas i mot med takk! Alt fra anbefalt reisemåte, på egenhånd, via reiseselskap, flyplass, hotell, varighet av oppholdet, hva jeg ellers bør få med meg i New York og spesifikke tips relatert til maratonløpet. ALT er av interesse! Er det forresten andre lesere av SportsBloggen som skal av gårde til NYCM?


I fjor var det Christian Odgaard som hadde gleden av å løpe i New York,
noe han etterpå kalte for en utavdegsjæl-opplevelse! I år er det min tur.... 


Ellers har de siste etterdønningene etter Roma Maraton begynt å legge seg. Onsdag kveld kom faktisk den savnede kofferten til rette også! Ja, du leste riktig. Den ble sjekket inn til Roma grytidlig lørdag morgen 22.mars, men dukket aldri opp, før den ble levert på døren her hjemme 2.april. Riktignok prøvde de å levere kofferten min forrige torsdag, men da presterte de å komme med FEIL koffert! Er det mulig.....

Omsider....hjemme igjen!

Joda, det er det. Men når enden er god, osv...

Det som irriterer meg mest, er imidlertid at jeg ikke fikk brukt alt det fine sponsortøyet fra 2XU og Tufte Wear som jeg hadde pakket ned i kofferten og var ivrig på å bruke i Roma. Litt lei meg for det, men det var ikke min feil.... Men det ble det en spontan løpetur i godværet i dag i tøyet i ren gledesrus, en deilig timestur med innlagt langdrag i lysløypen på ca 3,5 km. Joda, det var godt å få opp pulsen, men storformen er nok et stykke unna, kjenner jeg.

Tøyet jeg aldri fikk brukt i Roma. Men alt var heldigvis på plass i kofferten...



...men vinteren er langtfra over! 

Var det ellers noen som trodde at skisesongen var over? Å neida, langt i fra!

Selv om det var rene vårstemningen her hjemme før helgen med 15 grader, sol og fuglekvitter, så valgte jeg å legge turen til Sjusjøen. Og jeg angret ikke! For maken til fantastisk flott skihelg skal man lete lenge etter. Jeg har vært en del på fjellet opp gjennom årene, både her og der, men dette var absolutt et av høydepunktene. Selv med opptil 10 varmegrader på lørdag, var det kjempegodt føre nesten hele helgen. Så lenge det er kuldegrader på nettene og det særdeles dyktige løypemannskapet kjører opp verdens beste skispor hver eneste dag, så er det bare å skli ut i sporet og NYTE senvinteren. Som her, rett ut på en nydelig kveldstur etter ankomst. Kan det bli bedre?


Sunset over Storåsen
Solnedgang over Kroksjøen


Nesten helt alene i sporet...

Det ble en fin blanding av klassisk og skøyting, og særlig sistnevnte var det kjempeforhold for. Søndag hadde jeg en fantastisk tur til Pellestova, der kaffe, cola og svele ble inntatt på det gamle ærverdige stedet som for lengst har gjenoppstått i helt ny og moderne drakt. Deretter gikk jeg videre i Trolløypen Nord mot Lisætra. Dette var faktisk nytt terreng for meg, men jeg hadde en hyggelig prat med en kar som anbefalte denne løypen som ofte er vindutsatt, men som denne dagen lå  blikkstille og innbydende i fjellheimen. Det var en ren nytelse å danse avgårde i småkupert terreng. Skjønt, akkurat da jeg var som lengst hjemmefra, ble det plutselig mye tyngre. Føret ble sugende og jeg følte meg med ett litt sliten. Men heldigvis, straks det steg litt igjen i bakkene etter Lisætra, var det igjen tørt og fint føre og jeg kunne optimistisk legge kursen mot Hornsjø og videre hjemover. Fire kilometer med omtrent sammenhengende bakker etter Hornsjø ble padlet og dobbeldanset uten stans, jeg gledet meg nesten til neste bakke!


Til helgen går Troll Skimaraton, 9 mil, i denne løypen. 
Trolløypen mot Hitfjellet, som vi for øvrig løper over i UltraBirken...
Lisætra, rene påskestemningen. 
På "toppen" retning Hornsjø.
Fremme ved Hornsjø og rast nummer to.
Snultrakrysset ble passert to ganger

Det ble en lang, fin dag i Guds frie natur og da jeg kom hjem til hytten etter å ha tilbakelagt nesten en Birken-distanse, ville Mira også gjerne løpe litt, så det ble en liten time til på direkten, helt til jeg kunne loggføre en solid, ny pers med over seks mil på skøyteski. En fantastisk dag! Så de av dere som trodde at vinteren er over, må tro om igjen. I hvert fall gjelder det for Sjusjøen. Faktisk er det fortsatt to meter høye brøytekanter og jeg måtte også denne gangen grave meg ned til inngangsdøren med en halvtimes snømåking da jeg ankom Fjellro! Men det var en liten pris å betale.


Sånn så det ut  ved ankomst Fjellro den 28.mars 2014.
Tror nok snøen holder helt til påske i år.... 

Så nå vet jeg faktisk ikke helt hva jeg gleder meg mest til: å endelig komme i gang med løpingen og nyte våren her hjemme på Sofiemyr, eller å legge ut på flere skiekspedisjoner.

 Jeg tror jeg sier som Ole Brumm: Ja takk, begge deler!!



Sentrumsløpet og Follotrimmen - to sikre vårtegn!

$
0
0
Like sikkert som at hvitveisen "bringer våren inn" hvert år, så er det omtrent på samme måten med "vårklassikerne". Nei, jeg snakker ikke om de store sykkelløpene på Kontinentet, men om koselige Follotrimmen lokalt, og det noe større Sentrumsløpet i Oslo - to sikre tegn på at løpesesongen er i gang for fullt, nå også for meg.


Jeg rakk å være pressefotograf på Sentrumssprinten, før jeg skulle i aksjon selv. Et flott skue!

Det siste først. For årets Sentrumsløp ble en stor suksess, som allerede omtalt på Sportsmanden med journalistiske briller. Med egne litt mer private briller - ja, jeg har jo måtte krype til korset og er nå ganske avhengig av slike hjelpemidler både for å lese og skrive, men heldigvis enda ikke for å løpe - så ble det ikke på langt nær den samme suksessen.

Men jeg får prøve å se det med positive øyne, eller briller, for jeg kom meg da til mål! Det gjorde jeg som kjent ikke på mitt forrige milløp da jeg lekte kenguru i Hytteplanmila i høst. Men det var såvidt båten bar denne gangen også. Jeg sliter nemlig fortsatt litt med leggmuskulaturen, men valgte å stille, og å følge "suksessoppskriften" fra Follotrimmen noen dager tidligere. Mer om det litt senere.

Så da stod jeg der da, midt på Karl Johansgate på starstreken i pulje 1, for antatt sluttid mellom 38 og 39 minutter, sammen med over 8000 andre løpere. Men da hadde jeg allerede fått med meg masse hyggelig løpeprat med andre som skulle i ilden. Det er jo det som er noe av det koselige og motiverende med slike løp, det sosiale og fellesskapet man føler både før og etter løpet. Ikke så mye underveis, da har man mer enn nok med seg selv og "alle" er "fiender", eller konkurrenter, heter det visst.


Hanne er verken fiende eller konkurrent.
Her går hun for å levere inn sekken og gjøre seg klar til start. 


Men jeg rakk altså en hyggelig passiar med blant annet, i tilfeldig rekkefølge, Trond Olav Berg, som har sitt eget pågående "aldringsprosjekt"å forske på - noe som med den formen han alltid viser kommer til å ta sin tid - Bård Brune, siste tilskudd til stammen på vårt superveteranlag som snart skal gjøre Oslos gater påskegule i Vårens vakreste eventyr - Dag Sjøberg - ikledd samme gule singlet som meg, dog representerte han en annen klubb denne gangen, men du verden så han imponerte, han slo til og med begge de to forannevnte og VANT klassen min som den eneste som løp under 36 blank i varmen, og det uten løpetrening i hele vinter og vår - Svein Sølvberg, evighetsmaskinen som absolutt bør med i ethvert "aldringsforskningsprosjekt", da han nekter å la seg påvirke av alderen og løper like fort hvert eneste år, og som vant klasse 65-69 år i utklassingstil på såvidt over 38-blank! - Marius Borger, langrennsentusiasten fra Spydeberg som ble tv-kjendis da han ble fulgt av kameraene i mange minutter i kamp mot damevinner Laila Kveli i Vasaloppet og som såvidt unngikk "tjeideng", noe som visstnok er det verste han vet, og som slo til igjen med ny pers med tre sekunders margin og 35-tallet i Sentrumsløpet - Espen Ringom, perset han også, med to små sekunder og avgjorde tvekampen mot superrival Roar Tomter, denne gangen uten spurt - Gaute Løge Pedersen, som kjempet seg inn på like over 39 og dermed var milevis foran meg denne gangen, vi som pleier å ha tette og spennende dueller, hmmm... - og sist, men ikke minst, min kjære Hanne, som reddet familiens ære med sin nest beste 10km ever - for å nevne noen...


"Persegutta" Espen og Marius B (det navnet forplikter når du er løper) i konsentrert oppladning. 


For det er mye mer inspirerende å skrive om andre enn meg selv denne gangen. Mitt løp kan kort oppsummeres med at jeg i første halvdel, da jeg hadde muligheten, holdt altfor mye igjen og løp for mye i den berømte comfortsonen, mens jeg i andre halvdel, da jeg hadde tenkt å "pøse på" og "suse avgårde" til en solid negativ splitt som helst skulle føre meg i nærheten av 38-tallet, da slo leggen seg litt vrang og hindret den type utskeielser. Ned mot Rådhuset etter drøye 6 km vurderte jeg faktisk å bryte og heller løpe opp til mål for å ta bilder av eliten, men et blikk på klokken fortalte meg at de snart var i mål, så jeg ville ikke rekke det heller! Og DNF.... nei, det tar seg dårlig ut, og det har jeg aldri hatt, så jeg valgte å fokusere på å holde såpass flyt at jeg faktisk oppnådde negativ splitt likevel. Men aldri har jeg vært mindre sliten i mål på Sentrumsløpet enn etter mine 41 minutter og 35 sekunder på lørdag.

Løpet i tre faser:

1: Ved inngangen til Bygdøy Allé. Bjørn Hytjanstorp tok dette bildet, der jeg "leder an"...
2: På Rådhusplassen stod Oddvar Røsten og knipset en lettere bekymret løper...
3: Resignasjonen er et faktum. Tommel ned til fotograf nummer 3, Trond Hansen, etter 8 km. 

Foruten Sindre Buraas sin seier, må dette ha vært en av de største prestasjonene:
Gerard Cornelissen løper på 38.32. Ikke med ett, men med TO BARN i joggevognen! Makan! Han fløy forbi meg etter snaue to kilometer, i bakkene opp mot Frognerparken...


Så da var det bare å fortsette å løpe til Kondis-teltet, der sekken min stod, finne frem kameraet og jogge tilbake til målstreken for å forevige andre glade løpere. Jeg speidet selvsagt særskilt etter Hanne, men hun løp for fort for meg og snek seg unna kameraets søkelys denne gangen også.

Men siden leggen tross alt holdt noenlunde og heller ikke ble verre etterpå, og med en så fantastisk flott og varm sommerdag som til og med endte med årets første soft-is etterpå, så ble det likevel en meget vellykket dag!

Yrennde liv og mye orange på Karl Johan.
Matchende farger mellom Hanne og blomsterpotter på Oslo S

Til slutt litt tilbake til det jeg nevnte tidligere, om å gjenta suksessen fra Follotrimmen. 

For denne helt spesielle løpskarusellen som "alle" som løper i Follo bare "må" ha med seg hvert år, på grunn av sin særdeles sosiale og koselige profil, hadde startet opp onsdag, tre dager før Sentrumsløpet. Og siden jeg hadde forlenget vinteren så lenge som mulig (skjønt, jeg har fortsatt et lite håp om enda en tur til Sjusjøen før snøen forsvinner) og drøyet med intervalltreningen, så ble det en febrilsk pyramideintervall to dager før på Sofiemyr stadion. Men DET tålte ikke leggene, som var ømme, vonde og med en svær muskelknute i den ene.

Godt polstrede legger
Oppskriften før løpet i Follotrimmen ble tosidig: For det første, så stilte jeg til start med trippelpolstrede legger. Helt innerst, i selve huden, et tykt lag med varmesalve, deretter 2XU sine ypperlige kompresjonstrømper, som denne gangen dessverre ble "kamuflert" av lyseblå rehband for et ekstra varmebelegg ytterst. Del 2 av planen var å motstå alle tilrop om plass i de fremste startrekker, stille meg opp midt i hopen og åpne særdeles rolig.


Jeg fulgte planen til punkt og prikke, ja i kanskje litt for stor grad, for så sakte har jeg vel aldri åpnet før, selv jeg som er kjent for å være en såkalt "slow starter". Så mens Steinar og de andre gutta forsvant milevis foran meg ut fra stadionportene etter bare 400 meter, var mine tanker bare på en brukbar gjennomkjøring før Sentrumsløpet. Men så skjedde det noe rart. Beina var nemlig ganske fine, kanskje det var den hjemmesnekrede polstringen som funket, og jeg kunne gradvis øke tempoet. Jeg begynte å plukke opp løper etter løper. Først passerte jeg folk som jeg normalt er et godt stykke foran, men plutselig begynte jeg også å se litt mer "kjente konkurrenter" ikke så langt foran meg.

Mange kjente og ukjente ble "plukket opp" underveis.
Her er det Christoffer som innhentes med en drøy km til mål.

Og da jeg med en snau kilometer igjen også fikk Steinar på skuddhold, så ble det en siste fartsøkning og en overraskende utvikling, der jeg spratt forbi Steinar i siste nedoverbakken i løypens eneste terrengparti, omtrent akkurat som i fjor. Så med 3.27 (?) på den femte kilometeren og 19.40 i mål på den ca 5,1 km lange løypen, endte jeg faktisk bare med 10 sekunder dårligere tid enn i fjor, da jeg tok ut absolutt alt, og da også uten en tilsvarende puslete start. Jeg ble sogar utropt som klassevinner av 38 mann i den største klasse 50-54 år. Der står jeg visst fortsatt på resultatlistene, skjønt på tidtaker QuickTiming sine lister er det INGEN resultater. Men rett skal være rett, min gode rival og treningsvenn Rolf Gran ble klassevinner, noe som selvsagt ble rettet sporenstreks i resultatene på Sportsmanden. For meg var imidlertid en annenplass som en kjempestor seier denne kvelden. Selv om suksessoppskriften altså ikke ga samme suksess i Sentrumsløpet noen dager senere...


Hyggelig gjensyn med Helge Sellevold etter løpet, mannen som var kjent for å gi alt på hver eneste trening i gamle dager. Etter mange års pause og 12 kg lettere gjorde den spreke pensjonisten come-back - med seier i klasse 70-74 år!
Det er aldri for sent!...

Neste utfordring nå blir Fløyen Opp allerede på lørdag. Jeg prøvde meg på det løpet i fjor, og er spent på om jeg igjen kan snike meg under 20 minutter på ferden fra sentrum til toppen av fjellet i verdens vakreste by...

Dagens løpetur på grusveier og stier i nærområdet, med innlagte bakkedrag, bar bud om at formen er på rett vei. Men det er langt opp, både til fjelltoppen og til formtoppen....


Ekstremsportvekor: Det ekstreme Fjellmaraton

$
0
0
Det er mange som har gjort mye mer ekstreme saker, men for meg var de to ukene med Fjellmeraton og UltraBirken ganske så "sterke" saker. Begge deler var spesielt tøffe i år også, fra nærmest snøstorm på Beitostølen som stengte Valdresflya, til et ganske så tøft fjellutra der løypen også var lagt om på grunn av forholdene. Her følger, litt forsinket, noen glimt fra del 2 av føljetongen:

Fjellmaratonløpet som måtte legges om pga svært krevende værforhold...


Pre-run - med Gutta på tur - med Team Ronny og Jan Billy

Vi hadde med oss to kjempehyggelige karer i bilen.
Jan Billy er coach og mentor for Ronny, som har som mål å løpe 50 maraton på fire år!  
Gutta stiller med egne trøyer!
GUTTA PÅ TUR: En positiv og sympatisk duo! 

Så var løpet i gang. For andre gang i løpets over 30-årige historie måtte løypen legges om, og for første gang skyldtes dette været! Både værmeldere, helsepersonell og politi hadde entydelig anbefalt dette, og da var vel valget egentlig enkelt, selv om det var vanskelig.... Og værprognosene slo til! For etter lett regn ved start, så ble det etter hvert snø som til og med la seg på bakken. På andrerunden, for oss som løp maraton, og på halvmaratonløpet som startet to timer senere, så "plasket" vi etter hvert rundt i snø og slaps, våte på beina - mens vinden og snøføyken pisket oss midt i ansiktet da vi fikk den kraftige vinden midt i fleisen på tilbaketuren. Dermed ble det faktisk lettere og mer behagelig å løpe oppover til Båtskaret, enn på lettstrekket ned igjen til Beitostølen sentrum. 

En lettere surrealistisk opplevelse med "snøstorm" i juni....

Jeg valgte å ta løpet som en solid og opplevelsesrik langtur - og løp hele turen i svært så hyggelig selskap med Ingulf Nordal. Dermed gikk tiden ganske fort og det ble faktisk en svært så minnerik og nesten koselig tur i uværet.
Her på vei ned mot vending etter førsterunden.  Bildet her og under er tatt av Marit Ryland.
Halvmaraton er passert og vi begir oss oppover bakkene igjen. Litt tungt mentalt å skulle gå på en ny lang runde i et vær som bare ble verre,. men det er bare å bestemme seg og tenke positivt! Dette var GØY! 


Og slik så det ut noen kilometer og en halvtimes tid senere! Nei, bildet er ikke manipulert, men tatt av Anita Øy fra Kondis ved Båtskaret.
Og det ble enda verre når snøen også la seg i veibanen!! Her er jeg til høyre i bildet. Vi gærne har det godt!

MOT MÅL! På grunn av høydeforskjellene, så la ikke snøen seg i målområdet.  Her kommer duoen samlet til mål etter cirak 3.45. Ingen spurt eller tidspress denne gangenm, vi løp over mål side ved side og takket hverandre for en svært hyggelig tur - været til tross! 
Denne karen hadde det mer travelt og var svært så fokusert under hele løpet. Så kunne da også Fjellmaraton-grossisten Bjørn Fretland slippe jubelen løs når målstreken endelig ble nådd! (Bildet lyver litt her, i hvert fall med rekkefølgen, for Bjørn var i mål lenge før oss to i baktroppen...)
Etterpå ble jeg intervjuet i målområdet! Hvorfor? Fordi jeg vant en premie som den første som passerte mål med gule sko!! Skjønt mine var lyusgrønne... Takk for en fin termos, det passet godt på en dag som denne!
Målbildene over er tatt av Trond T. Hansen.

Vått og kaldt i målområdet...
- Det er det kuleste løpet jeg har vært med på! utbrøt Hanne etterpå.
Hun løp halvmaraton i fin stil og får seiersklem av Lill etterpå. 

Ultra-Hilde med halvmaratondebuterende
datter,  begge kom trygt i mål...
...på sine flotte rosa Hoka-sko.
Kanskje jeg må få meg noen sånne?


Stolt Hanne med sin medalje. 
Godt å komme inn i varmen, tross alt...






















After-run med bankett

På kvelden var det selvsagt bankett. I år var den på en veldig god tapas-restaurant. Nam-nam!! 

...sammen med Nils Hjelle, mannen som "spiser" maraton til middag.
Flott premie fikk han også! 


Ekstremsportveko fortsetter med UltraBirken....

Ekstremsportvekor: UltraBirken enda tøffere enn vanlig

$
0
0
Mine personlige ekstremsportvekor fortsatte med det 62 km lange fjellultraløpet UltraBirken i midten av juni, i år forlenget med en ekstra kilometer og lagt litt om på grunn av all snøen i fjellet. Et svæt tøft løp ble enda litte tøffere.

Bratte bakker fra start ved Sjusjøen langrennsarena og opp til Lunkefjell, der både Rolf og Bjørn stod på rad og rekke og fotograferte. Jeg skulle treffe på begge to senere i løpet også. Rolf løp i tillegg Birkebeinerløpet selv også, og hadde en svært så travel dag. (Foto: Rolf Bakken)

Men flott var det, som det var for tre år siden da jeg debuterte i det samme løpet. Mitt andre UltraBirken ble en styrkeprøve, men jeg kom meg bra gjennom og holdt moralen oppe helt til mål. Siste 10 kilometerne ble en kamp for å klare å komme til mål på under 7 timer, og med hårfin beregning holdt det såvidt.

Jeg fikk dessuten hyggelig drahjelp av Tine Simonsen, som i likhet med meg jaktet på sub 7 timer, og vi klarte det begge to, etter bittelitt dramatikk. Selv fikk jeg krampe med 5 kilometer igjen, helt plutselig. Da var sekundstriden for lengst i gang og med flere krampestopp ville jeg vært sjanseløs. Men mirakuløst nok så slo jeg tilbake angrepet etter litt tøying og roligere tempo i en kilometer, før farten ble skudd forsiktig opp igjen. Da passerte jeg også Tine, som hadde gått på trynet, men som også karret seg til mål, uskadet og glad. Takk for god pes da det røynet på mot slutten.


Blek, men fattet, tidlig en lørdags morgen...
Uten mat og drikke, duger helten ikke...
Havregrøt, kaffe og svensk blåbærsuppe må vel gjøre susen?
Så er det straks "dags"... Ultra-Hilde Johansen er også på pletten. 
Starten gått fra Sjusjøen langrennsarene. Jeg er godt synlig midt i feltet her.
(Foto: Birken.no)
På vei opp til det første av mange fjell som skal forseres; Lunkefjell. Takk til Bjørn Hytjanstorp både for bildet og for at jeg faktisk fikk løpe UltraBirken selv! Alternativt hadde jeg nemlig "ofret meg" som fotograf og bare løpt Birkebeinerløpet, men jeg fikk klar beskjed om at dersom han tok turen til fjells som fotograf, ja da MÅTTE jeg løpe UltraBirken! Deal done! 

Her er Bjørn på pletten igjen med kameraet etter at vi har løpt en drøy maratondistanse. -Er du sikker på at beina dine tåler alle nedoverbakkene, ropte han undrende da jeg kom dundrende ned her. Nei, jeg var ikke sikker på det. Men det holdt, såvidt!... 


Før den tid hadde vi besteget Lunkefjellet to ganger, flotte Kriksfjellet og Hitfjellet, beintøffe og steinete Nevelfjell der det denne gangen var like mye snøfonner som knudrete steinrøyser å forsere, før de bratte nedoverbakkene på baksiden av Sjusjøen og ned i skauen der alle de tusenvis av andre Birkebeinere peste rundt. Da hadde vi ultra-fjellgeieter løpt en maratondistanse i høyfjellet, og når det virkelig røynet på i muskler og ledd, så fikk vi kjærkommen oppmuntring av å plutselig befinne oss i et stort løp der vi kunne måle krefter med hundrevis av andre, og ikke bare en og annen ultraløper.

Det er noe spesielt med slike løp. Og det var ikke fritt for at det var ganske følelsesladet da jeg løp over mål, jublende, etter å ha blitt heiet frem på stadion av Rolf Bakken og tatt imot like bak målstreken av min kjære Hanne, som ventet spent etter selv å ha løpt Birkebeinerløpet.

Tusen takk til Rolf også - for heiarop, og ikke minst for denne lille bildeserien,
der en sliten ultraløper (ja, to faktisk) bare har oppløpet igjen...
Vet ikke om stilen står til 20 her... men jeg skal vel ha desto mer for innsatsen? 
Den skarpe seer kan kanskje finne både meg og andre kjente på dette bildet.
Et magisk øyeblikk for meg - jeg var i mål!!  
Hanne er først til å gratulere, fra andre siden av gjerdet. Jeg kom i mål for 10 sekunder siden,
så dette er actionbilder av beste sort! 
Tårene var ikke langt unna her. Et deilig øyeblikk. 

Så bare 14 dager etter det ekstraordinære Fjellmaratonløpet på Beitostølen, var en ny skanse erobret. UltraBirken nummer to var i boks! Da er det lov å være litt sliten...

Puuuh.... endelig kan jeg puste ut, med varm suppe, pølse (!), YT og annnet restitusjons-snadder...
Fotografert av en tilfeldig løper som satt beleilig til.

Etterpå hadde vi invitert disse to spreke løperne til en liten privat sammenkomst, eller bankett, på Fjellro, litt lenger inne i fjellheimen, bare noen kilometer fra der det hele (les: UltraBirken) startet en del timer tidligere... Ringen for dagen var sluttet, men først etter en svært så trivelig kveld. 

Inger Johanne og Morten er like ivrige løpere (minst) som Hanne og jeg og hadde tatt turen helt fra Haugesund til Lillehammer. God match og et svært trivelig selskap! 
Bankett, del 1: En liten skål ute på tunet, med bål på gruen i bakgrunnen.
Bankett, del 2; Inne i vår lille hytte. "Vi koser vårs, vi!" 


Les også rapportene fra Birkebeinerløpet og UltraBirken på Sportsmanden!


Ekstremsportveko fortsetter med bratte bakker på Vestlandet!... 



Viewing all 70 articles
Browse latest View live